Višina vodotokov upada

Deževje je oslabelo iz noči na ponedeljek, v torek ponovno padavine, možnost tudi snega

Prlekija-on.net, nedelja, 31. marec 2013 ob 11:382
Ščavnica v Cezanjevcih

Ščavnica v Cezanjevcih

Po celotni državi je nedelja bila deževna, padavine pa so oslabele v noči na ponedeljek, a so že za v torek spet napovedane padavine, zapade pa lahko tudi sneg, saj se bo meja sneženja spustila na okoli 500 metrov nadmorske višine. V ponedeljek zjutraj je v naših krajih tudi snežilo.

Največ padavin je od petka zjutraj do nedelje zjutraj, zapadlo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Tam je padlo od 45 do 90 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa med 20 in 45 litri. Do večera lahko pričakujemo še dodatnih 15 do 30 litrov padavin na kvadratni meter. V ponedeljek bo manj deževno, padavine pa se bodo že v torek spet okrepile, kjer bo po nižinah v notranjosti države tudi snežilo, poroča Arso.

Vodotoki naraščali
Reke po Sloveniji so naraščale, saj se je topil tudi sneg, ki je zapadel prejšnje dni, kar je dodatno napajalo vodotoke. Opozorilne vrednosti pretokov so dosegale tudi manjše reke na širšem območju vzhodne Slovenije. Do razlivanj na ravninskih območjih je zaradi visoke podzemne vode prišlo tudi v ravninskem svetu Pomurja in Podravja.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je tudi v naših krajih več primerov zalivanja kletnih in drugih stanovanjskih prostorov ter plazov:

Nedelja, 31. marec:
Ob 7.02 je voda iz bližnjega potoka zalila gasilski dom v Miklavžu v občini Ormož. Gasilci PGD Miklavž so zgradili protipoplavni nasip in iz gasilskega doma izčrpali okoli 300 kubičnih metrov vode.
Ob 7.59 je v Središču ob Dravi podtalna voda zalila kleti v štirih stanovanjskih hiš. Gasilci PGD Središče ob Dravi so vodo izčrpali.
Ob 8.08 je v naselju Cuber v občini Ljutomer zaradi razmočenosti tal zemlja zasula steno stanovanjske hiše. Obveščen je bil poveljnik CZ občine Ljutomer.
Ob 8.24 je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Žepovcih, občina Apače. Vodo so izčrpali gasilci iz PGD Žepovec.
Ob 9.09 je meteorna voda ogrožala dve hiši v naselju Mahovci v občini Apače. Odvečno vodo so prečrpali v kanal gasilci PGD Žiberci.
Ob 9.12 je narasla Ščavnica ogrožala trgovski objekt v Spodnjih Ivanjcih v občini Gornja Radgona. Gasilci PGD Spodnji Ivanjci so opravili ogled, zaprli lokalno cesto proti Stavešincem in s protipoplavnimi vrečami zajezili dotok vode do trgovskega objekta.
Ob 10.16 je v naselju Vinski vrh, občina Ormož, podtalna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Miklavž so očistili odtoke in izčrpali okoli 15 kubičnih metrov vode.
Ob 10.32 je meteorna voda zalila krajevno cesto v Noršincih pri Ljutomeru, občina Ljutomer. Domači gasilci so prečrpali vodo s ceste v dolžini okrog 100 metrov.
Ob 11.48 je v naselju Frankovci, občina Ormož, podtalna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Loperšice so iz kleti izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.
Ob 13.57 je v naselju Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Vodo so izčrpali gasilci PGD Grabonoš.
Ob 21.15 se je zaradi zemeljskega plazu v naselju Šafarsko, občina Razkrižje, podrlo drevo na gospodarski objekt. Pri tem je nastala gmotna škoda tudi na osebnem vozilu. Obveščene so bile pristojne službe.
Ob 23.22 so v Dornavi gasilci PGD Dornava izčrpali vodo iz poplavljene kleti stanovanjske hiše.

Ponedeljek, 1. april:
Ob 9.30 se je na Ptujski cesti v Gornji Radgoni sprožil zemeljski plaz. Ob 14.03. so gasilci PGD Orehovci plaz pokrili s folijo.
Ob 9.40 so v Stojncih, občina Markovci, gasilci PGD Stojnci, intervenirali pri šestih stanovanjskih objektih, katere je zalila podtalna voda. Iz treh objektov so črpali vodo, pri treh pa so pomagali počistiti posledice poplav.
Ob 10.05 je v naselju Ilovci, občina Ljutomer, zemeljski plaz odnesel del ceste. Pristojno cestno podjetje je cestno signalizacijo za zaporo polovice cestišča. Zaradi sanacije zemeljskega plazu je zaprta cesta v naselje Globoka.
Ob 10.43 so v Dornavi, občina Dornava, gasilci PGD Dornava črpali podtalno vodo iz kletnih prostorov petih stanovanjskih hiš. Izčrpali so okrog 100 kubičnih metrov vode.
Ob 11.24 je v naselju Nunska Graba, občina Ljutomer, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Stročja vas, ki so izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.
Ob 14.15 je v naselju Cvetkovci v občini Ormož, voda zalila gasilski dom. Posredovali so gasilci PGD Cvetkovci.
Ob 16.43 se je v Lahoncih, občina Ormož, v bližini stanovanjske hiše sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Ivanjkovci so ugotovili, da je plaz v velikem obsegu, tako, da sami ne morejo posredovati. Plaz zaenkrat še ne ogroža hiše v bližini. Gasilci, poveljnik CZ in strokovne službe občine si bodo plaz podrobneje ogledali v torek 2.4.2013.
Ob 17.44 je v Modrinjakovi ulici v občini Središče ob Dravi, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Središče so izčrpali okoli 40 kubičnih metrov vode.

V spodnjem videu in fotografijah si lahko ogledate stanje voda v Ljutomeru in okolici v nedeljo med 10. in 11. uro dopoldan.

Višina reke Ščavnice je v nedeljo naraščala:

Pretok reke Ščavnice

Pretok reke Ščavnice

V ponedeljek je višina upadala:

Pretok reke Ščavnice

Vir podatkov: si-vreme.com



Več v Narava