V Veržeju gradijo pet novih zemljank

Gradnja novih zemljank v Veržeju

Jože Žerdin, sobota, 1. junij 2013 ob 10:17
Gradnja zemljank v Veržeju

Gradnja zemljank v Veržeju

Veržej v Prlekiji po pisnih virih ohranja najstarejšo arheološko najdišče slovenske kulture, to je zemljanka, v kateri so nekoč tudi v Veržeju bivali Slovani. Sama zemljanka je namreč preprosto slovansko bivališče, oziroma stanovanjska jama, za katero je značilno, da je bila vkopana v zemljo, zgornji, nadzemni del, pa je bil pokrit z dvokapno strešno konstrukcijo, ki je segala do tal.

Prve zemljanke so bile narejene iz drobnih lesenih kolov, prepletene s slamo ali trstiko. Uporabljale so se za bivališče ljudi, shrambe in delovne prostore.

V spomin na nekdanje najdišče zemljank so se tako v Veržeju v Zavodu Marianum, odločili, da bodo na prostoru Kampa TRIO, da bodo zgradili pet novih zemljank. Tako hočejo z novo pridobitvijo v Veržeju, obiskovalcem in turistom ponuditi novo obliko doživljajskega turizma v Kampu TRIO, seznaniti hočejo širšo javnost z načinom bivanja Slovanov na Slovenskem, kakor tudi v Veržeju.

Sedaj so že zemljanke postavljene, temelji so iz betona, konstrukcija je iz lesa - dvokapna. Prišli so slamokrovci, kateri bodo pokrivali strehe novih zemljank. Mojster slamokrovec, domače in umetnostne obrti pokrivanja streh zemljank je Anton Golnar iz Sovjaka. Pomagajo mu tudi številni možje in žene, ki se usposabljajo za slamkrovce. Strehe bodo krite z rženo slamo in za eno streho bodo porabili okrog 800 kilogramov slame, katero pripravijo na domu Golnarjevih v Sovjaku. Slamo najprej dajo v ritovine in jo nato pripeljejo v Veržej kjer z njo pokrivajo zemljanke.

Ta projekt gradnje zemljank gre iz razpisa LEADER (Las Prlekija), na katerega se je Zavod Marianum prijavil na razpis Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS in je financiran s strani Evropske unije v višini 85 odstotkov. Kmalu, ko bo vseh pet naselitvenih sodobnih slovenskih zemljank v Kampu TRIO zgrajenih, in bo tako Veržej, kot Center DUO pridobil lepšo celostno podobo, hkrati pa pomemben vpliv na ohranjanje kulturne dediščine.

Tako bo s to novo pridobitvijo Zavod Marianum Veržej v ta njihov del Prlekije, privabil več gostov iz Slovenije in tujine, ki bodo imeli možnost bivanja v prilagojenih zemljankah.


Več v Zanimivosti