Naj domačija 2013 je domačija Balažičevih iz Hotize

Poleg priznanja za naj…domačijo, ki so jo prejeli Balažičevi, je priznanje za kmetijstvo prejela domačija Slavičevih iz Stare Nove vasi

Bojan Sobočan, ponedeljek, 9. september 2013 ob 09:11
Naj domačija 2013

Naj domačija 2013

V nedeljo, 8. septembra, je na Hotizi potekala zaključna prireditev Vestnikove akcije »Naj… domačija 2013«. Vestnik s pomočjo svojih bralcev izbira naj domačije že več kot dvajset let. To leto je ocenjevalna komisija obiskala 23 domačij.

Letošnja prejemnica laskavega naslova naj domačije je domačija Balažičevih iz Hotize. Starejša gospodarja domačije sta Rozalija in Ladislav, mlajša pa Marjana in Vladislav s sinom Damirjem. Na ta dogodek so se vaščani Hotize pripravili zelo skrbno in vestno. Pri vsaki hiši na poti do Balažičeve domačije, smo lahko opazili številne prikaze kmečkih opravil, takšne in drugačne zanimivo pripravljene okrasitve.

Prireditev se je začela pri Balažičevih doma, kjer so pripravili pester sprejem obiskovalcem, jim razkazali svojo domačijo ter bogato pogostili. Za prevoz gostov na domačijo in iz domačije na prireditveni prostor je skrbel kočijaž. Domačijo Balažičevih so obiskali tudi ljubitelji starodobnih traktorjev.

Na prireditvenem prostoru so slovesno podelili priznanja vsem nagrajencem. Strokovno komisijo so sestavljali Zita Flisar Novak (področje kmetijstva), Marija Sraka Šadl (življenjski slog), Olga Varga (urejenost okolice), Slavko Petovar (področje kmetijstva) in Robert Recek (področje arhitekture). Poleg priznanja za naj…domačijo, ki so jo prejeli Balažičevi, je priznanje za kmetijstvo prejela domačija Slavičevih iz Stare Nove vasi. Za življenjski slog je bila najbolje ocenjena domačija Ferenckovih s Kobilja. V kategoriji arhitektura pa je prejela priznanje Župnija Markovci, ki je istočasno prejela še priznanje za naj…domačijo po izboru Vestnikovih bralcev.

Priznanje za urejenost okolice je prejela družina Reiterjevih iz Gerlinec. Priznanje za naj…ograček pa Feri Kiraly iz Lendave. Priznanje za razvoj kmetijstva, pokrajine in dobrobit ljudi na podeželju je prejela domačija Fras iz Lešan. Priznanje za večletno aktivno delo in povezanost s krajem je bilo podeljeno družini Dravec-Vuk iz Turnišča.

Javni zavod Krajinski park Goričko je v sodelovanju s Kmetijsko-gozdrarskim zavodom Murska Sobota podelil priznanja za najlepše urejene travnike v Krajinskem parku Goričko. Priznanja so prejeli Karel Gašpar iz Čepinec, Vilijem Koltaj iz Prosenjakovec in Jožef Car iz Dobrovnika.

V kulturnem programu so nastopili Ljudski godci Hotiza in humorist Jure Juretič Jurček, vse prisotne pa je pozdravil tudi lendavski župan Anton Balažek. Hotižani so obiskovalcem pripravili že dobro znane hotiške ribe in ostale domače jedi. Za zabavni del pa je poskrbela skupina Spev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno