Obnounce - 15 let metala iz Prlekije

Mineva 15 let od nastanka metal zasedbe Obnounce iz Ljutomera, ki danes velja za eno vodilnih skupin ekstremnega metala v Sloveniji

Prlekija-on.net, četrtek, 3. oktober 2013 ob 10:561
Te dni mineva 15 let od nastanka metal zasedbe Obnounce iz Ljutomera, ki danes velja za eno vodilnih skupin ekstremnega metala v Sloveniji.

Obnounce so jeseni 1998 ustanovili Rastko Gracin (kitara), Matjaž Kovačič (bas kitara) in Kruno Karlovčec (bobni). Rastko in Matjaž sta pred tem igrala v skupinah Crastavci in Skepsa, Rastko pa tudi v Perpetuum Mobile. Glasba, ki so jo začeli igrati, je imela veliko različnih vplivov in idej, ki so jih združili v skupni želji po igranju agresivnega in melodičnega metala.
Trenutna zasedba Obnounce:
Rok Kodba - vokal
Rastko Gracin - kitara
Igor Šimonka - kitara
Matjaž Kovačič - bas kitara
Zlatko Škrlec - klaviature
Simon Škrlec - bobni

Pozimi istega leta so se zasedbi pridružili Dejan Ilješ (kitara), Robert Grnjak (klaviature) in Mitja Trop (vokal). Mitja je zaradi pomanjkanja časa skupino kmalu zapustil, novi vokalist v Obnounce pa je postal Dejan Razlag. Kasneje mesto vokalista prevzame Robert Grnjak, Dejan Razlag pa postane klaviaturist. V tem času so Obnounce začeli tudi koncertirati po klubih po vsej Sloveniji.

Leta 2000 iz Obnounce zaradi pomanjkanja časa odide Dejan Ilješ, kmalu za njim tudi bobnar Kruno. Obnounce so obmirovali do začetka 2001, ko so v svoje vrste dobili Darka Senčarja (bobni) in Dušana Markovića (kitara). Zasedba takoj nadaljuje z resnim delom in trud je kmalu poplačan. Spomladi 2001 nastopajo širom po Sloveniji, avgusta pa posnamejo demo CD. Februarja 2002 Obnounce posnamejo skladbo Rage of Disease, ki izide na kompilaciji Slovenian Metal Vol. 1. Nadaljujejo tudi s koncerti po Sloveniji in Avstriji, z bolj ali manj znanimi domačimi in tujimi zasedbami. Leto 2004 je prineslo odmor od nastopanja, ki ga izkoristijo za delo v studiu. Rezultat snemanja je prvenec Remnants Of Humanity, ki izide marca 2005 pri založbi On Parole Productions. Album skozi osem skladb predstavlja dotedanje avtorsko delo zasedbe, slog pa lahko opredelimo kot melodični death / black metal z mnogimi vplivi, od gothic do thrash metala. V času izida prvenca Obnounce s skladbo Soul Reaper sodelujejo tudi na kompilaciji založbe On Parole Productions, nasloveljeni New Order Volume One. Album Remnants Of Humanity so Obnounce promovirali s koncerti po vsej Sloveniji, za zaključek pa so nastopili na festivalu Metal Camp 2005.

Na koncu leta 2005 so ponovno prekinili s koncertiranjem in vložili ves čas in svojo energijo v snemanje drugega studijskega albuma. Kitarist Dušan Marković nato v poletju 2006 zapusti skupino. Kmalu ga nadomesti Ciril Kocbek. Jeseni 2006 zaključijo s snemanjem novega materiala, rezultat pa je nov album Supreme Domination, ki je izšel februarja 2007. Album predstavlja deset avtorskih skladb modernega melodičnega death / black metala. Po izidu albuma je sledila turneja po vsej Sloveniji, med drugim so igrali tudi na festivalih Metal Camp 2007, Metal Kramp 2007 in Metal Mania 2008.

Poleti 2008 so izdali tudi video za skladbo Rise of Greed iz albuma Supreme Domination.

Leta 2010 skupino zapustita bobnar Darko Senčar in kitarist Ciril Kocbek zaradi pomanjkanja časa. Kmalu ju nadomestita Simon Škrlec na bobnih in Igor Šimonka na kitari.

Skupina je leta 2011 izdala album Age of Darkness in nadaljevala s turnejo po Sloveniji. Po turneji je dolgoletni klaviaturist Dejan Razlag zapustil skupino, zamenjal pa ga je Filip Gregor. V letu 2012 je skupino zapustil tudi dolgoletni vokalist Robert Grnjak, namesto njega pa je prišel Rok Kodba. Leta 2013 so se odpravili tudi na kratko evropsko turnejo, še pred turnejo pa je klaviaturist Filip Gregor skupino zapustil. Nadomestil ga je Zlatko Škrlec. Trenutno delajo na četrtem albumu, katerega izid je predviden spomladi 2014.

Metal koncert
V soboto, 5. oktobra, bodo Obnounce nastopili v Ljutomeru v Baru Klub. Z njimi bodo nastopili še Dethrone the Corrupted in The Equasion
Koncert se prične ob 21. uri, vstop pa je prost.

Ob tej priložnosti smo tudi opravili kratek pogovor s skupino. Naš sogovornik je bil Rastko Gracin, ustanovni član in avtor velike večine glasbe skupine.

Katere skupine in zvrst je najbolj vplivala na vašo glasbo?
Na našo zvrst je vplivala široka paleta metala od začetka osemdesetih let do dandanes, predvsem vrhunski albumi thrash metala iz konca 80-tih, death, gothic in black metala iz začetka 90-tih, ter današnje fuzije stilov ter njihovih ekstremov.
 
Zvrst banda se je skozi leta nekoliko spreminjala. Če bi morali, pod kakšno zvrst metala bi se danes opredelili?
Obnounce so efektivna mešanica thrash, death, black in ščepca gothic metala, tako da bi nas bilo težko podrobneje uvrstiti. Prav tako tudi besedila niso ozko zastavljena. Uporabljamo tudi ekstremno nizko uglašene 8-strunske električne kitare, kar pripomore k unikatnosti, širini in pestrosti zvoka banda.
 
Kaj se ti zdi pomembno pri bandu, ki ga sestavlja šest članov, da band dobro funkcionira?
Člani imamo vsak svoje službe, interese ter medsebojne razdalje tako da je tukaj važna predvsem dobra organizacija za vaje, snemanje in koncertiranje banda Obnounce.
 
Pa vaš band dobro funkcionira, bi kaj spremenili?
Da, čim boljše usklajevanje službenih obveznosti članov in delovanja benda.
 
Ima band v načrtu kakšen večji preboj v tujino z nastopi?
Načrtujemo vsakoletno dvotedensko klubsko turnejo po zahodni Evropi.
 
Lani ste imeli manjšo turnejo po vzhodni Evropi. Kakšna je razlika med nastopanjem pri nas in nastopi v tujini? So vas dobro sprejeli?
Da, sprejem je bil dober, prav tako smo naleteli na profesionalen odnos klubov do nas ter pridobili množico novih oboževalcev in oboževalk. Za nas je turneja predstavljala zanimivo izkušnjo, izziv ter pridobitev novih kontaktov za načrtovanje prihodnjih koncertov.
 
Kakšna je razlika med metal sceno leta 1998, ko je band nastal in dandanes?
Bilo je precej drugače, saj so bili to še časi uvajanja interneta, brezžičnih komunikacij ter stisnjene oblike audio in video posnetkov. V tistih časih so kupljeni glasbeni nosilci še imeli svoj čar in namen ter bendi bolj individualni. Tedaj sicer ni bilo tako množičnega dostopa do glasbenih izdelkov in toliko skupin kot dandanes ko je scena razvitejša, skomercializirana, dostopna, vendar to sedaj pomeni tudi zasičenost z množico zelo podobnih trendovskih bendov iz katere je le izurjeno metalsko uho sposobno najti in izluščiti glasbene skupine, ki ponujajo kaj zanimivega in pristnega.
 
Kaj pa metal scena v Prlekiji oz. Pomurju? Sploh obstaja?
Da, obstoječi pomurski metalski bendi smo v dobrih prijateljskih odnosih, skupaj tudi koncertiramo in ohranjamo sceno pri življenju.
 
Je na vidiku kakšen nov album in kakšni so načrti za naprej?
Ker imamo ogromno demo materiala seveda načrtujemo tudi četrti Obnounce album, ki bo tako kot vedno do sedaj izdelan v lastnem studiju Ultra in bo izšel predvidoma spomladi leta 2014.

Spodaj je nekaj fotografij čez 15 let skupine ter nekaj video posnetkov, v soboto pa vabljeni v Bar Klub, kjer bodo Obnounce tudi nastopili.

Foto: Obnounce arhiv, Prlekija-on.net, Grossmann.si, Paranoid-zine.com, Lendava.com











Več v Glasba in film