Noč knjige tudi pri nas

23. aprila 2014 bomo v Sloveniji od jutra pa vse do poznega večera knjigi dali polno besedo

Prlekija-on.net, četrtek, 17. april 2014 ob 12:49
Na svetovni dan knjige v Sloveniji bo letos prvič organizirana Noč knjige, mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljna gradnika zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev ter spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi.

23. aprila 2014 bomo v Sloveniji od jutra pa vse do poznega večera knjigi dali polno besedo. V sodelovanju s hrvaškimi kolegi, ki so projekt Noč knjige začeli pred dvema letoma in doživeli izjemen odziv, organizatorji želijo, da Noč knjige tudi v Sloveniji postane tradicionalna prireditev, namenjena vseslovenski promociji knjige in branja.

Knjigarne, knjižnice, kavarne, šole in druge organizacije in javna prizorišča po vsej Sloveniji 23. aprila inovativno pristopajo kot samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanj knjig, delavnic, omizij in drugih dogodkov – s ciljem v središče slovenske javnosti in medijev postaviti knjigo v vseh njenih tradicionalnih in sodobnih oblikah. Večerni program Noči knjige 2014 dopolnjuje dopoldanski in popoldanski program za mlajše, ki je svojstvena nadgradnja projekta Noč branja, ki že nekaj let poteka po nekaterih slovenskih šolah.

Tudi Kulturno in izobraževalno društvo KELIH je z veseljem pristopilo k projektu. Na svetovni dan knjige bo KELIH organiziral Bralni klub prvič, Bralni klub drugič in Bralni klub tretjič. Učenci drugih in tretjih razredov bodo v Bralnem klubu prvič ob 18. uri govorili o knjigi Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič, prebrali nekaj zanimivih odlomkov in likovno ustvarjali na temo knjige. Uro pozneje bodo podobno storili učenci od četrtega do šestega razreda, izbrana knjiga je Ribo na glavo, pa spat! Primoža Suhodolčana. Ob 20. uri pa bo organiziran Bralni klub tretjič in sicer za odrasle. Pogovor o vsebini knjige Poslednja pesem Nicholasa Sparksa bo zanimivo izhodišče za pogovor o odraščanju najstnikov in marsikdaj težavnem življenju družin...

Naj omenimo, da je število mest v bralnih klubih omejeno, do zasedbe mest pa prijave sprejemamo na mail drustvo.kelih@gmail.com ali na tel. št. 041 357 520 do 23. aprila 2014.
Več informacij o projektu Noč knjige najdete na www.nocknjige.si.

Vabljeni!


Več v Kultura in izobraževanje