Na OŠ v Cezanjevcih prisluhnili spominom na grozote druge svetovne vojne

23. aprila so na šoli gostili Marijo Ferenc Prelogovo in Frančka Vrbnjaka, ki sta učencem spregovorila o času druge svetovne vojne

Karmen Rauter, petek, 25. april 2014 ob 09:09
O grozotah II. svetovne vojne na OŠ Cezanjevci

O grozotah II. svetovne vojne na OŠ Cezanjevci

Na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci poteka ta teden Projektni teden o Janku Ribiču, v okviru katerega smo med drugim pripravili razstavo o Janku Ribiču, pisali smo literarne prispevke z domovinsko tematiko, seznanili smo se s podatki o streljanju talcev pri Ribičevem mlinu … Podali pa se bomo tudi po poti, ki jo je v tistih usodnih dneh prehodil Janko Ribič, narodni heroj, še ne šestnajstletni fant, po katerem nosi naša šola ime.

Da bi učenci lažje razumeli, kaj se je v času druge svetovne vojne dogajalo v naši okolici, katere grozote so ljudje doživeli, smo na šoli gostili Marijo Ferenc Prelogovo in Frančka Vrbnjaka, ki sta kot odprta knjiga še vedno živih spominov učencem približale takratne razmere.

Prelogova, ki je bila v času NOB dejavna kot kurirka, je spregovorila o boleči izgubi svojih staršev na domačiji v Grlavi. Njihova domačija, ki je bila kot partizanska postojanka, je bila 6. aprila leta 1945 izdana. V groznem boju je takrat izgubila starše. Delček napada na njihovo domačijo (streljanje, požig) je kot desetletna deklica opazovala od sosedove hiše.

Na njeno izpoved se je navezal gospod Vrbnjak. On sicer ni doživel česa podobnega, pa je zato učencem poskušal pojasniti, kako je sploh prišlo do druge svetovne vojne, kdo se je bojeval, kaj je pomenilo izdajstvo, kako je sovražnik ustrahoval naš narod … Najbolj zanimivo za naše učence pa je bilo pripovedovanje o samem streljanju talcev pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih, ki se je zgodilo 25. aprila leta 1944. Med talci je bil namreč tudi njegov stric Ludvik Vrbnjak.

Prav ta petek obeležujemo že 70. obletnico streljanja talcev pri Ribičevem mlinu.

Gosta in učenci so se razšli z željo po življenju v svobodni domovini.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje