Še pred koncem izmenjave mladi že razmišljali o novi

Mladinska izmenjava, namenjena odpravljanju predsodkov, se je med prvomajskimi počitnicami odvijala v Veržeju

Jerneja Domajnko, ponedeljek, 5. maj 2014 ob 20:51
Mladinska izmenjava v Veržeju

Mladinska izmenjava v Veržeju

Od nedelje, 27. 4. 2014 do sobote, 3. 5. 2014, kolikor je trajala mladinska izmenjava PEPA (Prleška energija v podeželskih aktivnostih), je 18 mladih iz Estonije, Latvije in Slovenije in njihove voditeljice razmišljalo o predsodkih, ki jih imamo ljudje do podeželja in drug do drugega. Preko različnih aktivnosti so jih tudi odpravljali in se v tednu dni tako navezali drug na drugega, da jim je bila že dva dni pred koncem izmenjave misel na odhod težka.

Mladinsko izmenjavo je v Penzionu Mavrica v Veržeju organiziral Inštitut za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti, Ljutomer (TRS, Ljutomer) v sodelovanju z Društvom PEPIKA in s pomočjo Evropske unije, saj je bila mladinska izmenjava sofinancirana iz programa Mladi v akciji. Mladi so se v tednu dni družili na Učni gozdni poti Veržej, na lončarskih delavnicah in delavnicah polstenja v Centru DUO, na pohodu z zabavnimi nalogami do Banovec in kopanju. Družili so se tudi s folklorno skupino Društva upokojencev Veržej ter si ogledali postavljanje mlaja in kres. Zadnji dan pa so skupaj pri Marijanišču posadili trto.

Ob koncu tedna je večini najbolj ostal v spominu popoldan, ki so ga preživeli s folkloristi. Kar je še posebej zanimivo, saj je imelo šest mladih udeležencev (iz Latvije) okvaro sluha in bi marsikdo pomislil, da ne morejo plesati. Ampak to je samo še en od predsodkov, s katerimi so mladi v Veržeju prav hitro opravili.

Ker so se zelo navezali drug na drugega in ker bi se radi ponovno videli, se mladostniki že pogovarjajo o temi za novo izmenjavo, ki bi jo radi prijavili v novi evropski program Erasmus+. Kar je tudi namen teh evropskih programov sofinanciranja za mlade - da mladi organizirajo dejavnosti sami, z nekaj pomoči organizacij, v katerih sodelujejo.


Več v Kultura in izobraževanje