V ljudski kuhinji bo posameznikom na voljo vsaj en topel obrok hrane na dan

Lazarjev dom v Murski Soboti odprl svoja vrata ljudem, ki so pomoči potrebni

Jože Žerdin, četrtek, 15. maj 2014 ob 00:14
Lazarjev dom odprl svoja vrata

Lazarjev dom odprl svoja vrata

Za murskosoboško škofijo, Škofijski Karitas Murska Sobota, župnijo Murska Sobota, Mestno občino Murska Sobota ter Center za socialno delo Murska Sobota je bil v sredo, 14. maja, velik dogodek, ki se bo zapisal z zlatimi črkami, ko so se odprla vrata novega Lazarjevega doma z ljudsko kuhinjo v škofijski prostorih Murska Sobota, v Gregorčičevi ulici.

Potrebe po Lazarjevem domu so že vznikle v letu 2007, ko je Škofijska Karitas Murska Sobota zaznala potrebe po pomoči posameznikom, ki so izgubili službo ali pa so zašli na rob preživetja. Tako je murskosoboška škofija odstopila prostore bivšega vrtca Lavra in letos v začetku leta so stekle priprave in obnova prostorov. V projekt obnove prostorov so skupaj stopili Škofijska Karitas Murska Sobota, župnija Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Center za socialno delo Murska Sobota ter številni dobrotniki iz levega in desnega brega reke Mure.

Pri obnovi Lazarjevega doma je bilo opravljenih veliko ur prostovoljnega dela, v dveh mesecih se je v obnovo vključilo preko 50 prostovoljcev, ki so opravili preko 1200 ur prostovoljnega dela v želji, da se bo poslej v Lazarjevem domu čutila domačnost in odprtost. V nekaj mesecih so se tako opravila obsežna dela, saj so prenovili vodovodno in električno instalacijo, na novo so uredili dva vhoda, stopnišče, postavljen je nadstrešek, uredili so sanitarije, zgradili nove kuhinjske elemente, uredili in opremili jedilnico in zdravstveno ambulanto.

Z odprtjem in blagoslovitvijo doma in ljudske kuhinje se je v deželi ob Muri na področju pomoči socialno najbolj ogroženim začelo pisati novo poglavje, katero bodo najbolj občutili ljudje, ki se bodo v Lazarjev dom zatekli po topel obrok ali kakršno drugo pomoč. Sicer pa bo Lazarjev dom odprt za vse, ki bodo pomoč potrebovali, kajti v njem bo ljudska kuhinja, zagotavljanje osebnih higenskih potreb, izvajal se bo program zdravstvene oskrbe za osebe brez obveznega in zdravstvenega zavarovanja, program prve pravne pomoči, svetovalnica za odvisnike, prostori za krizne namene v primeru, ko nekdo izgubi streho nad glavo, ob raznih nesrečah. V mrzlim zimskih dneh pa bodo tukaj v toplih, udobnih in svetlih prostorih svoj kotiček našli tudi brezdomci.

Sicer pa ima Škofijska Karitas Murska Sobota preko Centra za socialno delo Murska Sobota, zapisanih že 40 ljudi, ki so potrebni vsakodnevnega toplega obroka hrane v ljudski kuhinji v Lazarjevem domu v Murski Soboti. Tako bo Škofijska Karitas Murska Sobota odslej odigrala še večjo vlogo in pomen pri reševanju ljudi v stiski, na humanitarnem, organizacijskem in duhovnem področju.

Za ime Lazarjev dom so se odločili duhovniki dekanije Murska Sobota. Še preden so se odprla vrata Lazarjevega doma je bila v stolnici v Murski Soboti darovana sveta maša, katerega so se udeležili duhovniki murskosoboške škofije, sodelavci Karitasov iz Pomurja ter drugi dobrotniki, ki so pomagali pri obnovi doma.

Po blagoslovu Lazarjevega doma, katerega je opravil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, je sledil svečani trenutek, ko se je prerezal trak in vrata doma so se odprla. To dejanje so opravili murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, tajnik Škofijske Karitas Murska Sobota Jože Kociper, predsednik Škofijske Karitas Murska Sobota Jože Hozjan, generalni tajnik Slovenske Karitas Irme Jerebic, župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec in direktorica Centra za socialno delo Murska Sobota Nataša Meolic. Sledil je ogled prostorov, kateri bodo namenjeni pomoči potrebnim.


Več v Kultura in izobraževanje