Sobotno dopoldne v radenskem parku

Predstavitev društev in dejavnosti v Občini Radenci

Filip Matko, ponedeljek, 23. junij 2014 ob 23:59
Predstavitev društev v Radencih

Predstavitev društev v Radencih

Vsako leto 19. junija Občina Radenci praznuje svoj praznik. Osrednjo slovesnost se je letos pripravilo v obliki slavnostne akademije v petek, 20. junija zvečer, po deževnem popoldnevu. Toda dan pozneje je bilo vreme odlično. V soboto, 21. junija dopoldne, je tako v radenskem parku, v bližini gostišča Park, veliko število društev in organizacij Občine Radenci postavilo svoje stojnice, da se širši javnosti predstavijo s svojimi aktivnostmi. Na podiju prireditvenega odra, kjer je nekoč ob nedeljah dopoldne vedno odmevala glasba, pa so se predstavile številne kulturne skupine.

Že med potjo do srednjega prizorišča dogajanj je pod ogromno krošnjo platane bil pravljični kotiček, kjer so najmlajši, pa tudi nekoliko starejši, prisluhnili dvema pravljičarkama. Blizu njiju se je nastanila Radenska konjenica, da so po poslušanju pravljic lahko malčki jezdili prave konje.

Pred stavbo nekdanjega Muzeja Radenske, katerega stavba sedaj že veliko časa sameva brez zbirke, so stojnice postavili medičarji, pa tudi Kulturno umetniško društvo Bubla Radenci in vrtec Radenski mehurčki – enota Grozdek s Kapele. Pri društvu je bilo moč kupiti knjige z opisi zgodb starejših prebivalcev Prlekije, vzgojiteljice vrtca pa so za mlade pripravili ustvarjalne delavnice. Nasproti njih je bila še kako dobrodošla stojnica DOSOR-ja, kjer so pekli palačinke.

Pod starimi drevesi je Turistično društvo Radenci pripravilo tradicionalno tekmovanje v kuhanju štajerske kisle žüpe v kotlu, ki se ga je udeležilo deset ekip in bomo o tem poročali posebej. Je pa v bližini prireditveni oder, kjer so celotno dopoldne nastopale številne skupine kulturnikov, od najmlajših do najstarejših.

Za uvod je nekaj ljudskih pesmi zapela skupina ljudskih pevcev Večnica, ki deluje pri Kulturno umetniškem  društvu Bubla Radenci. Sledil je nastop s petimi vsebinskimi sklopi lutkovnih igric, ki so jih šolarke in šolarji Osnovne šole Radenci »povezali« v skupno pripoved »Veverica Muki najde svoj dom«. S spletom narodnih in znanih pesmi iz drugih dežel so se predstavili članice in člani Tamburaškega orkestra Drotmantraši iz Radenec. Zatem so zaplesali člani mlajše folklorne skupine Osnovne šole Radenci, ki so jih spremljali tudi mladi glasbeniki. Temu je sledil pevski ni plesni nastop malčkov in malčic vrtca Radenski mehurčki – enota Grozdek Kapela. Še enkrat so nastopili lutkarji Osnovne šole Radenci, tokrat z lutkovno igro »Veliki škornji«.

In že so bili na vrsti glasbeniki. Kot gostje so nastopili učitelji (učiteljica pa kot pevka) Zasebne glasbene šole Avsenik iz Begunj na Gorenjskem, nato pa še mladi glasbeniki, ki obiskujejo Zasebno glasbeno šolo Maestro v Gornji Radgoni. Že popoldanske ure pa so z glasbo popestrili člani Zabavno glasbenega ansambla Ekart iz Ptuja.


Več v Kultura in izobraževanje