Protestantizem s številnih vidikov

Drugi dan mednarodnega simpozija v Radencih

Filip Matko, ponedeljek, 20. oktober 2014 ob 08:58
Drugi dan mednarodnega simpozija v Radencih

Drugi dan mednarodnega simpozija v Radencih

Dopoldanski del drugega dne mednarodnega simpozija »Protestantizemvčeraj, danes in jutri«, ki so ga v hotelu Radin 16. in 17. oktobra pripravili Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, je bil namenjen temam s področja sociologije, teologije in etike. Med udeleženci je bil tudi mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej.

Izostalo temo prvega dne »Prekrščevalci, štiftarji in skakači« je najprej ob 9. uri predstavil prof. Walter Brunner z Dunaja, pred upokojitvijo direktor Štajerskega pokrajinskega arhiva. Ob 9.20 je častni škof slovenske evangeličanske cerkve mag. Geza Erniša predstavil to cerkev v svetu z naslovom »Svetovna luteranska zveza - skupnost Cerkva«, prof. dr. Cvetka Hedžet Toth iz Ljubljane je ob 9.40 predstavila »Etične dimenzije sodobnega protestantizma«, dr. Stanko Jambrek iz Zagreba je ob 10. uri predstavil temo »Reformacija kot gibanje oznanjevanja pristne božje besede«, evangeličanski duhovnik iz Gornjih Petrovec Vili Kerčmar je ob 10.20 govoril na temo »Reformacija in politika«, evangeličanska duhovnica v Slovenski vojski Violeta Vladimira Mesarič Jazbinšek je ob 10.40 uri predstavila temo »Protestantsko oznanilo za človeka današnjega dne«. Po dopoldanskem odmoru je ob 12. uri docent dr. Kozma Ahačič s SAZU-ja predstavil »Slovarske dileme pred izdajo Slovarja slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja«, ob 12.20 je prof. dr. Polonca Šek Mertük iz Maribora predstavila »Redakcije Küzmičevih izdaj Nouvega zakona« ter ob 12.40 uri asistentka na ZRC SAZU Mojca Horvat iz Ljubljane temo »Jezikovna analiza Kardoševega prekmurskega prevoda Mojzesove knjige (Moses i Josua)«.

Popoldanski del simpozija pa je bil namenjen temam s področja jezika in umetnosti (arhitektura, slikarstvo, leposlovje, glasba). Ob 15.30 je temo »Arhitektura evangeličanskih cerkva v Prekmurju« predstavila arhitektka Andreja Benko iz Ljubljane, dr. Simona Menoni iz Ljubljane je ob 15.50 predstavila temo »Odraz protestantizma v stenskem slikarstvu druge polovice 16. stoletja na slovenskem Štajerskem«, ob 16.10 je prof. Franci Just iz Murske Sobote imel »Oris leposlovne ustvarjalnosti prekmurskih evangeličanov« in za zaključek ob 16.30 mag. Evgen Balažic, upokojeni evangeličanski duhovnik in kantor iz Markišavec pri Murski Soboti, temo z naslovom »Protestanti in glasba v naših krajih skozi čas«.

S tokratnega mednarodnega simpozija »Protestantizem včeraj, danes in jutri« v Radencih bo izdan poseben zbornik, kjer bodo objavljeni vsi referati s simpozija v razširjeni obliki (do ene avtorske pole), kot tudi povzetki najpomembnejših diskusij. Ob zaključku simpozija sta vsem zahvalo izrekla predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger in predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj.


Več v Kultura in izobraževanje