Prozaisti in poeti Pomurja na Petanjcih

Srečanje literarnih ustvarjalcev sedmih društev upokojencev

Filip Matko, nedelja, 26. oktober 2014 ob 22:12
Literati srečanja na Tišini 2014

Literati srečanja na Tišini 2014

Komisija za kulturo in izobraževanje, ki jo pri Pomurski pokrajinski zvezi društev upokojencev (PPZDU) vodi Marijana Škrilec, je tudi letos s posebnim razpisom pozvala društva upokojencev z obeh bregov reke Mure, naj svoje članice in člane povabijo k literarnemu ustvarjanju in tega se je lotilo sedem društev: Gornja Radgona, Križevci pri Ljutomeru, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Puconci in Tišina. S svojimi prispevki se je odzvalo 15 avtoric oziroma avtorjev, od tega trije prozaisti in ducat poetov.

Njih literarno srečanje, na posebni delavnici z mentorjem Marjanom Pungartnikom iz Maribora (ki nekatere amaterske literate pozna že 20 let), je potekalo v četrtek, 23. oktobra od 10. ure dopoldne do 14. ure popoldne v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, ki ga upravlja Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. Istega dne popoldne, po 17. uri, pa so v Kulturni dvorani na Tišini, literarni ustvarjalci lahko predstavili nekatera svoja dela. Izjemno kulturno prireditev je povezovala Nada Mladenović iz Društva upokojencev Tišina, vse pa sta na začetku pozdravila predsednik PPZDU Mirko Lebarič in župan Občine Tišina Franc Horvat.

Iz Društva upokojencev Gornja Radgona sta se z branjem svojih del predstavili Marija Šedivy in Amalija Tropenauer, iz Križevec pri Ljutomeru Olga Antič, iz Društva upokojencev Lendava Olga Pavšič, iz Društva upokojencev Ljutomer Jelka Vrbnjak, Ciril Hojnik, Katarina Cupar in Ivan Vrhar, iz Društva upokojencev Murska Sobota Ivanka Klopčič in Štefan Žibrik, iz Društva upokojencev Puconci Marta Sever ter iz Društva upokojencev Tišina Štefan Titan in dr. Alojz Števanec.

V bogatem kulturnem programu so sodelovali še trije mladi glasbeniki – bratje Kazar s Tišine (Žan s kitaro, Tjan s ksilofonom in Samo z električno kitaro) ter pevsko-glasbena skupina Cvetje v jeseni (Ema, Jožica, Majda, Marjeta, Jože, Ludvik in Štefan), ki deluje pri Društvu upokojencev Tišina. Predsednik PPZDU Mirko Lebarič in predsednica kulturno-izobraževalne komisije Marijana Škrilec sta vsem literarnim ustvarjalcem razdelila pisna priznanja, vsemu pa je sledilo prijetno druženje ob domačih dobrotah.


Več v Kultura in izobraževanje