Hrastje - Mota: Za kmečko pečjo

Pretesni prostori ob številnem obisku kulturne prireditve

Filip Matko, torek, 9. december 2014 ob 10:22
Za kmečko pečjo

Za kmečko pečjo

Podstrešni prostori gasilsko-vaškega doma Hrastje - Mota so bili 7. decembra popoldne pravzaprav pretesni, kajti zbrali so se številni navdušenke in navdušenci tradicionalnih večletnih kulturnih prireditev pod naslovom »Za kmečko pečjo«. Poleg njih pa še številni nastopajoči: malčki iz vrtca, mladi glasbeniki, šolarji ter folklorna skupina Kulturnega društva Janko Divjak s Kapele in glasbeno-pevska skupina Cvetje v jeseni, ki deluje v okviru Društva upokojencev Tišina.

Uvodne takte je z igranjem na diatonično harmoniko iz svojega instrumenta izvabljala Eva Tompa in njeni pesmi so hitro pritegnili tudi obiskovalke in obiskovalci, kakor tudi s ploskanjem. Najmlajši iz vrtca (Tjana, Eva, Anže, Nace, Aleks, Maša in Žiga) so »na dušo« zapeli in zaplesali svojim staršem in starim staršem, kakor tudi harmonikar Gal in klarinetistka Tija. Drugošolci (Tea, Nino in Timo) so opomnili na minuli Miklavžev dan s pesmico o parkljih, a šolarji Pia, Anej in Florian so s pesmico »Enkrat, ko bo očka majhen« opozorili, da bodo tudi oni zrasli. Na številne ohranjene ljudske pesmi, čeprav včasih pozabljene, so opomnili članice in člani gostujoče glasbeno-pevske skupine Cvetje v jeseni s Tišine. Sledil je kratek skeč, le-temu pa nastop folklorne skupine KD Janko Divjak s Kapele.

Njihovemu nastopu je posebno pozornost namenila Simona Pirc Katalinič, vodja Območne enote Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni, ki je plesalkam in plesalcem prinesla kar tri Maroltove značke za izjemno delo na področju folklore. Bronasti znački sta prejela zakonca Nataša in Vlado Paldauf, a zlato značko Zdenka Marinič, ki jo je ob njeni odsotnosti prevzela Slavica Kovačič, strokovni vodja folkloristov. Predsednik KD J. Divjak s Kapele, Slavko Puklavec, pa je razdelil izkaznice sedmim novim članicam in članom tega društva.

Prireditev »Za kmečko pečjo« ter njene obiskovalke in obiskovalce, kot tudi vse nastopajoče, je pozdravil predsednik domače Krajevne skupnosti Marjan Šalamun, ki je ob tem opravičil odsotnost župana Občine Radenci Janeza Rihtariča. Z igranjem in petjem se je predstavila še trojka družine Šoštarič z Račkega Vrha (očka Tomi s hčerko Anejo in sinom Tjanom), za konec pa je pesem »V dolini tihi« z glasbeno-pevsko skupino Cvetje v jeseni s Tišine povzela vsa zbrana množica obiskovalk in obiskovalcev tradicionalne prireditve »Za kmečko pečjo«, za katero je »nitke vlekla« scenaristka Tatjana Perša.

Za odličen in številni obisk sta se vsem navzočim ob zaključku zahvalila predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Hrastje - Mota Miran Žunič in predsednik KD J. Divjak s Kapele Slavko Puklavec ter vse povabila na skupno druženje s pogostitvijo v pritličnih prostorih gasilsko-vaškega doma.


Več v Kultura in izobraževanje