V Ljutomeru je potekalo lokalno tekmovanje ekip prve pomoči za osnovnošolce

Zmagala je ekipa OŠ Ivana Cankarja Ljutomer pred OŠ Cezanjevci, Veržej in Križevci

Prlekija-on.net, sobota, 18. april 2015 ob 14:05
Zmagala je ekipa OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Zmagala je ekipa OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

V petek, 17. aprila, je v prostorih območnega združenja rdečega križa v Ljutomeru potekalo lokalno tekmovanje ekip prve pomoči za osnovnošolce. Tekmovanja so se udeležile štiri ekipe iz štirih okoliških osnovnih šol: OŠ Ivana Cankarja Ljutomer (mentorica: Milena Žibrat), OŠ Janka Ribiča Cezanjevci (mentorica: Jasna Lamprert), OŠ Križevci pri Ljutomeru (mentorica: Blanka Škalič) in OŠ Veržej (mentor: Matej Rožman).

Vsako šolo je zastopalo šest učencev/učenk, kateri so se sami razdelili v dve skupini po tri (trojke). Nato so te trojke (vseh trojk je bilo 8) najprej opravile teoretični del, kjer so pisali po dva testa (eden iz teorije prve pomoči, drugi pa iz splošnih informacij o rdečem križu). Sledila je malica nato pa še preizkus v praktičnem delu, kjer je vsaka OŠ dobila dve situaciji. V eni situaciji je nastopala ena trojka, ki je dobila po tri naloge (oživljanje, položaj za nezavestnega, imobilizacija...). Komisija sestavljena iz štirih predavateljev RK (g. Damjan, ga. Vera, ga. Andreja, ga. Renata) je budno spremljala učence pri opravljanju nalog in jih na koncu tudi ocenila. Končna ocena ene osnovne šole (dve trojki) je bila tako sestavljena iz obeh testov (teorija) in iz obeh situacij (praktični del - 6 nalog).

Modeli, ki so nastopali v nalogah in na katerih so tekmovalci prikazovali imobilizacijo ali položaj za nezavestnega, so bile učenke osnovne šole iz Stročje vasi (mentor: Sašo Fijavž). Vse poškodbe so bile zelo realne saj jih je masker, Damjan Bogdan, zelo dobro uredil.

Na koncu sta sekretarka OZ RK Ljutomer Maša Senčar Germšek in predsednica OZ RK Ljutomer Silva Duh pohvalili vse tekmovalce in njihove mentorje za dobro pripravo in uspešno nastopanje na tekmovanju ter razglasili končne rezultate:
  1. mesto: OŠ I. C. Ljutomer (312 točk),
  2. mesto: OŠ J. R. Cezanjevci (311 točk),
  3. mesto: OŠ Veržej (294 točk) in
  4. mesto: OŠ Križevci pri Ljutomeru (270 točk).

Vsem tekmovalcem sta se zahvalili za sodelovanje, jim podarili majice in svinčnike z motivom rdečega križa ter jim še razložili, da namen tega tekmovanja ni zgolj v sami tekmovalnosti ampak predvsem v samem osveščanju čim večje populacije med mladimi o prvi pomoči saj nikoli ne vemo, kdaj nam to pridobljeno znanje lahko pride v poštev v resničnih situacijah.

Najboljša ekipa na lokalnem tekmovanju - OŠ I. C. Ljutomer pa se je uvrstila na regijsko tekmovanje, ki bo 22.4.2015 v Gornji Radgoni.


Več v Kultura in izobraževanje