Prleki so spet peli in plesali

Na Območnem srečanju na Razkrižju je nastopilo deset odraslih folklornih skupin

Branko Košti, nedelja, 19. april 2015 ob 20:141
Prlekija pleše in poje

Prlekija pleše in poje

S finančno pomočjo občin Veržej, Križevci, Razkrižje in Ljutomer, je bilo v soboto, 18. aprila, v Domu kulture na Razkrižju, izvedeno Območno srečanje odraslih folklornih skupin, ki delujejo na območju teh štirih občin.

Prireditev, katero je organizirala Območna izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti Ljutomer, se je pričela z pozdravnim nagovorom župana občine gostiteljice Stanka Ivanušiča. Zatem je na odru zapelo in zaplesalo deset skupin, katere sestavljajo plesalci in plesalke različnih starosti, zato so bili tudi plesi različni, nekateri bolj živahni in razigrani, drugi spet nekoliko počasnejši, pač primerno starostni sestavi skupin. Vsi pa so na odru izžarevali veliko dobre volje in pozitivne energije.

Občinstvu in strokovni spremljevalki JSKD Nevi Trampuš, so se predstavili plesalci FS DU Križevci s Spletom prleških plesov avtorja Viktorja Slavinca, ki skupino vodi vse od njenega nastanka, FS KD Anton Krempl Mala Nedelja, je predstavila postavitev avtorice Marte Zmazek Preljubo veselje, oj kje si doma, za FS Prlek KD Manko Golar je Nevenka Budna pripravila odrsko predstavitev Gremo na Štajersko, Prleške babice iz Pristave, njihova FS se imenuje Veseli Prleki, so prikazali, kakšna je "Gnešja mladina", Ples z metlo so zaplesali plesalci KuD Križevci pod vodstvom Marte Zmazek, Pri ljubicah na vasi so bili plesalci TKD Babinci z vodjem Marjanom Filipičem, Marko Žižek in člani FS Razkrižje so trdili, da "Moja je najlepša", Pšenička na polju se kosi, moj fantič si mene nazaj želi, katere avtorici sta Mateja Topolinjak in Urška Sovič, so svojo postavitev naslovili člani FS KD Cven z vodjo Urško Sovič, Leščečki iz Veržeja so kar na odru opravili Prleško gostüvaje, kot si ga je zamislil njihov vodja Marko Rus, za svojo najnovejšo odrsko postavitev pa so Kajeri iz Bučečovec angažirali kar starosto slovenske folklore, prof. Mirka Ramovša, ki je skupaj z njimi in njihovim vodjem Sašom Ropošo, postavil na oder Praznik žetve - žjecvenski venec.

Ob koncu sta predsednica Sveta OI JSKD Ljutomer Cilka Jakelj in vodja izpostave Mira Rebernik Žižek, podelili zahvalne listine sodelujočim skupinam, zatem se je veselo dogajanje za plesalce preselilo v center Zavirje, vodje skupin pa so skupaj s strokovno spremljevalko Nevo Trampuš analizirali nastope skupin in na podlagi ugotovitev sprejeli usmeritve za delo v prihodnje.


Več v Kultura in izobraževanje