V Ljutomeru debatirali o trajnostnem razvoju

V Ljutomeru je potekala okrogla miza na temo »Pametna, trajnostna in vključujoča rast – ali jo lahko dosežemo?«

Prlekija-on.net, sreda, 15. avgust 2012 ob 09:025
Okrogla miza v Ljutomeru

Okrogla miza v Ljutomeru

V torek, 7. avgusta, je Za in proti, zavod za kulturo dialoga v sodelovanju z Občino Ljutomer v sklopu praznovanja 56. občinskega praznika v Ljutomeru pripravil javno debato, na kateri so sodelovali dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, gospodarstveniki pa so na okrogli mizi razpravljali na temo »Pametna, trajnostna in vključujoča rast – ali jo lahko dosežemo?«.

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, so za uvod predstavili argumente za in proti trditvi, da je prihodost Pomurja v ekološkem turizmu. Na okrogli mizi so nato argumentirano debatirali Robert Drobnič (Vodja Sektorja za izvajanje regionalega razvoja Direktorata za regionalni razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje), mag. Tanja Fajon (evropska poslanka v Skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov), dr. Marta Gregorčič (vodja programskega sklopa Urbane brazde v okviru EPK 2012), Bogdan Oblak (podpredsednik Upravnega odbora OZS), Tadej Slapnik (generalni sekretar Slovenskega foruma za socialno podjetništvo), Marko Slavič (ekološki kmet in predsednik društva EkoPrlekija) in Rok Sunko (direktor podjetja Pomurske Elektrarne in partner v podjetju Skupina FABRIKA).

Spregovorili so o razvojnih možnostih Prlekije, utemeljenih na načelih trajnostnega razvoja. Med bistvenimi načini, kako doseči pametno, trajnostno in vključujočo rast pa so poleg ekološkega turizma omenjali še ekološko kmetijstvo in socialno podjetništvo. Predstavili so tudi primere dobrih praks takšnega tipa razvoja v Sloveniji in v Evropi ter predstavili svoje predloge o možnostih izrabe potencialov v naši regiji.


Več v Kultura in izobraževanje