Forum
oskar
 NovinecObjav: 9Ugled: 0
 Član 559 dni
Odg: Načrt za izdelavo klopotca - petek, 30. julij 2010 ob 20:19
Pozdravljeni !
Da tema ne bi zamrla naj tudi jaz nekaj napišem o klopotcu. Lansko jesen je izšla prva knjiga o klopotcu pri nas. Avtor Drago Kurade iz Kungote je leta in leta zbiral material za knjigo. V tej knjigi je vse o klopotcu in jo toplo priporočam vsem, ki jih ta tematika zanima.
Jaz , kadar vodim prireditve ob postavljanju klopotca vedno kaj novega najdem v tej knjigi. Notri je tudi študija mariborske tehnične fakultete in vsi načrti.
Malo ljudi ve, da je klopotec slovenski izum ! Bravo mi !
pa še ena moja kratka iz knjige:
Postavljanje klopotca
Na vrh klanca,
dva črna vranca,
na vozu pa lepotec,
naš štajerski klopotec.
Fantje zbrani zapojo,
le še rep mu pridajo,
pazi škorec se tatič,
da zapiha nam vetrič!
Prijavi neprimerno vsebino
MHA
 ModeratorObjav: 7.283Ugled: +329
 Član 2146 dni
Odg: Načrt za izdelavo klopotca - petek, 30. julij 2010 ob 23:17 oskar je napisal/a:
Malo ljudi ve, da je klopotec slovenski izum ! Bravo mi !
To sen nejč nikdor ne štindera, što ga je nareda. Što, ge pa kdej je klopotec zmisla?
oskar
 Član 559 dni
Odg: Načrt za izdelavo klopotca - sobota, 31. julij 2010 ob 09:02 Oskar Neuvirt
Samo naš klopotec
Slovenci mamo tri stvari,
jih drugje na širni obli ni.
Prva stvar je tam na Lentu,
trta stara, ki je ni na svetu.
Potem so avtohtone sorte,
dobre kar si mislit morte.
In tretje je naš klopotec
vseh vinogradov lepotec.
Žal ponosni smo premalo,
iz tega iztržit bi se dalo.
Pa kaj, ko ne vesta niti dva
kolk letanc kir klopotec ma.
Zato povem vam tu sedaj,
da vedli boste vekomaj:
v goricah naših so letance štiri,
v Halozah se s šestimi šopiri.
Pesem klopotcev je pesem za dušu,
prebrodili smo močo in sušo,
trepetali, se bali, ko paral je blisk,
zato tolk slajši, trgačev je vrisk.
Sedaj pa kupico dvignimo vsi,
poglejmo resnici globoko v oči,
sedaj si še tu, vesel in krepak,
jutri te lahko, pocitra že vrag.
Kakšen komentar na mojo "umetnino" ?
Je pa kar nekaj stvari okrog klopotca ki motijo pri vsej stvari. Ko vidim z belim lakom pobarvane letance, ko vidim na klopotcu vse možne zastave, ko vidim na njem nešteto barv, ko vidim na njem ogromno pleha in nepotrebnik kovinskih delov itd.. Da ne govorim o strašnih strojih ki postavljajo klopotec. Malo me moti tudi tekmovanje, kdo bo imel večjega in potem to ni več to. Klopotec mora imeti normalne mere, da se ga lepo na roke postavi, v plavih predpasnikih in klobukih kot nekoč. Potem je to tisto pravo.
Ne vem zakaj ne bi raje kot v velikosti tekmovali v lepoti petja oziroma klopotanja klopotca ??
Na zadnje urejal oskar, dne sobota, 31. julij 2010 ob 09:09. Skupaj urejano 1 krat.
oskar
 Član 559 dni
Odg: Načrt za izdelavo klopotca - nedelja, 1. avgust 2010 ob 22:17 http://tvslo.si/predvajaj/v-zivo-tv-slovenija-1/tv.slo1/#ava2.77750760;;
danes je bila dobra oddaj o klopotcu na radio Slovenija 1 program !
lp
oskar
 Član 559 dni
Odg: Načrt za izdelavo klopotca - ponedeljek, 9. avgust 2010 ob 13:10 Potreboval bi risbo, takšno enobarvno grafiko klopotca (prleškega na 4 letance) za tisk na predpasnik.
Mi lahko kdo to pošlje ?
Lp
TUNČEK
 PrlekObjav: 2.642Ugled: +389
 Član 682 dni
Odg: Načrt za izdelavo klopotca - ponedeljek, 16. avgust 2010 ob 12:55 Mislin, ke se po nobeni fiziki nemre zavrteti pri običajnen vetri. Za toki klopotec bi moga pihati orkon. Je pa resen, da veter zavrti tüdi veke veternice, ke delajo elektriko, samo tiste mojo precizne kugllagere in se tüdi aftomatsko možejo. Tunček
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.
Pridruži se nam na Facebooku
Prikaži zadnje objave v 4h - 24h
Prikaži celoten forum
Pogovor v živo
 Nalagam ...
|
|