KINO POD ZVEJZDAMI: Best of StopTrick MFF 2013

četrtek, 21. avgust 2014 ob 21:00
KINO POD ZVEJZDAMI: Best of StopTrick MFF 2013

Kino pod zvejzdami
21.8.2014 ob 21:00
grajsko dvorišče Murska Sobota

StopTrik MFF je platforma posvečena umetnosti stop motion animacije. Ta specifična analogna trodimenzionalna tehnika konstituira unikaten in avtonomen medij, ki je vreden posebne pozornosti ter ločene refleksije. Unikatnost žanra leži v kombinaciji resničnosti in iluzije. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja, kar posega v samo bistvo kinematografske izkušnje. Prvi eksperimenti s stop motion animacijo segajo približno sto let nazaj, danes pa ima omenjena tehnika status visoko cenjene umetniške zvrsti z bogato tradicijo. Med profesionalnimi animatorjii in amaterji ohranja aktualnost navkljub invaziji sodobne tehnologije in 3D animacije.
StopTrik MFF je bil ustanovljen leta 2011 v Mariboru in je eden izmed samo dveh evropskih festivalov posvečenih stop motion animaciji. Od samega začetka sta bila osnovno vodilo organizacije festivala tudi mreženje in partnerstvo na lokalni, nacionalni in internacionalni ravni. StopTrik MFF se je tako v samo treh letih razvil v festivalsko platformo, ki se odvija v dveh evropskih državah, spodbuja medkulturni dialog, izmenjavo izkušenj in programa.

-------------------------------------------------------------------------------

Program:

Fly Mill, Anu-Laura Tuttelberg, Estonija, 2012, 7'17''
Mlinar, živeč v starem vodnem mlinu, peče dnevni kruh in vzgaja račke, katere želi nekega dne izpustiti. Vendar pa na polju poleg njegovega doma lovci lovijo ptice.

Mr. Cat & The Jackal’s Bad Man He Comin’, Daneille Jacobs, Marius Burger Joubert (Yesterfang Puppetry & Animation), 2011, Južna Afrika, 4’26’’
Materiali uporabljeni v filmu so živalske kosti, konjske dlake, les, ovčji organi in piščančja peresa – vse kar je lahko bilo najdeno na lokaciji snemanja. Film je narejen iz natanko 8340 fotografij, ki jih je posnel fotograf Bruce Geils, Flyinghorse Photography. Music: Mr. Cat & The Jackal.

My Strange Grandfather, Dina Velikovskaya, Rusija, 2012, 8'40''
Kreativna oseba se največkrat zdi čudna, smešna in malo nora. Tudi prijatelji in družinski člani je ne razumejo vedno in se je pogosto sramujejo. A vendar zna včasih ustvariti pravcati čudež – četudi iz smeti.

Paper Scratch, Brane Solce, Slovenija, 2012, 2'40''
Igra s papirjem. Zvok mečkanja in praskanja.

Rabbit and Deer, Peter Vacz, Madžarska, 2013, 16'15''
Zajec in Jelen živita srečno in brezskrbno dokler Jelena ne obsede iskanje formule za tretjo dimenzijo. Njuno prijateljstvo je tako postavljeno na preizkušnjo. Jelen se po nepričakovani nesreči znajde v novem, njemu neznanem svetu. Ločena z dimenzijama morata prijatelja zopet najti pot drug do drugega.

Poisson vert, Rogier Can Der Zwaag (100% Halal), 2012, Nizozemska, 2’51’’
Potovanje skozi osvetljen gozd. Glasba: Nobody Beats The Drum

Zaplecze/ The Back Room, Mike Kren, Mirjam Beker, 2011, Austrija, 5’55’’
Črn zaslon. Odprejo se vrata. Svetloba od znotraj osvetljuje silhueto moškega, ki vstopi v prazno, neugledno sobo z rumenimi tapetami. Razgled skozi edino okno odkriva pogled na drevo pred upostošenim mestom. Nenadoma se zaprejo vrata edinega izhoda.

Blok/ Flip-Flat, Paulina Ziółkowska/ (PWSFTviT), 2012, Poljska, 1’18’’
Dan življenja nekega stanovanja.

The Box – Poltergeist, dadomani studio, 2012, Italija, 3’
Box in Dox večino svojega časa preždita na kavču pred televizorjem. Oba trpita za močno odvisnostjo od televizije, kar se odraža preko njunega obnašanja in reakcij, ki so polarne. Box uporablja televizijo, da lahko zaspi medtem ko je Dox žrtev svoje neustavljive potrebe po spreminjanju kanalov. Oba potrebujeta televizijo, čeprav za različne namene.

Boles, Špela Čadež, Slovenija, 2013, 12'30''
Filip živi v revni soseski a sanja o pisateljski slavi in razkošnem življenju v uspešnem predelu mesta. Nekega dna na njegova vrata potrka soseda Tereza, ostarela prostituka, kateri se želi Filip izogniti za vsako ceno. Tereza ga prosi, da ji napiše pismo za njenega zaročenca. Filip se strinja. Vse bi bilo v redu, če se ne bi Tereza teden kasneje ponovno pojavila na njegovem pragu s prošnjo, da na piše odgovor na prejšnje pismo.

-------------------------------------------------------------------------------

StopTrik MFF 2014:

Maribor, Slovenija: 3. – 5. oktobra 2014
Naskov dvorec in dvorana Gustaf, Kulturni center Pekarna.
Njepolomice, Poljska: 24. – 26. oktobra 2014
Center besede in zvoka (Malopolskie Centrum Dzwieku i Slowa)
Bielsko-Biała, Poljska: 7. – 9. novembra 2014

Producent: Pekarna magdalenske mreže
Koproducenti: AGD Gustaf, Narodni dom, MKC Maribor





Več dogodkov

DatumDogodek 
sreda
1. maj
ob 09:00
PRVOMAJSKI POHOD IZ LENARTA V ZAVRHPRVOMAJSKI POHOD IZ LENARTA V ZAVRH
Začetek pohoda med 9. in 10. uro na Trgu osvoboditve v Lenartu.V Zavrhu bogata ponudba lokalnih kulinaričnih dobrot, vin in napitkov.Za veselo razpoloženje skrbi Ansambel Prisrčniki.Vabijo: Občina ...
četrtek
2. maj
ob 16:00
Spoznajte zgodovinsko staro mesto Bad RadkersburgSpoznajte zgodovinsko staro mesto Bad Radkersburg
Spoznajte zgodovinsko staro mesto Bad Radkersburgna vodenem ogledu mestaMaj in junijVsak četrtek od 16:00(Trajanje: 1,5 ure)Naši vodniki po starem mestnem jedru vas bodo popeljali po vijugastih ulič ...
nedelja
5. maj
ob 16:00
Bupa - Lutkovna predstavaBupa - Lutkovna predstava
32. Internationales FigurentheaterSommerTraumHafenBupa ANDREJA PEKLARNed. 05.05.2024, 16.00 (vstop ob 15.30)Kongresni center Zehnerhaus Bad RadkersburgZgodba, namenjena najmlajšim, predstavi malo Pupo ...
nedelja
5. maj
ob 16:30
Zgodba o cvetju - Lutkovna predstavaZgodba o cvetju - Lutkovna predstava
32. Internationales FigurentheaterSommerTraumHafenZgodba o cvetjuChristoph Bochdansky & The StrotternČet. 2. maj 2024, 10:00Kongresni center Zehnerhaus Bad RadkersburgSredi cvetličnega travnika, kjer ...
torek
7. maj
ob 19:45
Čarobna flavta - lutkovna predstavaČarobna flavta - lutkovna predstava
32. Internationales FigurentheaterSommerTraumHafenČarobna flavtaGledališče Marionet Schönbrunntor 7. maj 2023, 19:45Zehnerhaus Bad RadkersburgSvetovno znana opera Wolfganga Amadéja MozartaČas predvajanja ...
Prikaži vse dogodke