Animus

oleticsvetlana, nedelja, 7. november 2021 ob 09:42
Animus

Po več kot dvajsetih letih organiziramo srečanje bivših odbojkarjev in odbojkaric, ki smo igrali v Ljutomeru. Med nami so zdravniki kirurgi, zobozdravniki, doktorji znanosti, direktorji podjetij. Vsi se dobro razumemo in nas združuje predvsem ena strast - odbojka, zato obujamo spomine na stare čase, kako smo igrali in kako smo se ob tem zabavali.
Razgovor nanese na mojo knjigo in mi ena bivša soigralka pove, da imata z možem svojo založbo in da je njen mož pisatelj pustolovskih romanov. Ime mu je Jan R. Bilodjerič, ki je scenarist in režiser celovečernega filma Slepilo, za katerega je dobil prestižno nagrado zlato rolo Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev. To pa je zanimivo! Nikoli nisem mislila, da bom na srečanju bivših odbojkarjev srečala nekoga, ki ima svojo založbo. Knjigo si sposodim v knjižnici. Imenuje se Animus in je trilogija. Ima ogromno prelepih ilustracij. Ravno to je bil razlog, zakaj so ustvarili svojo založbo. Nobena založba jim ni hotela izdati tako debele knjige z ilustracijami. Ilustracije so prav fantastične!
Knjiga je za otroke od dvanajstega leta dalje. Moj najmlajši, ki je pred kratkim ravno dopolnil devet let, jo je prebral na dušek je in bil strašno navdušen. Kar vživel se je v njo. Rekel je, da komaj čaka na drugi in tretji del.
»Moje ime je Gal in sem čisto normalen skoraj trinajstletnik. Mislil sem, da so moji starši umrli v prometni nesreči, kar je seveda več kot grozljivo, ampak resnica je še veliko bolj temačna in zapletena. Skrivnostni tuneli energije po vesolju, fantastična in starodavna bitja, čarobni kristali, nenavadni planeti, prijatelji in sovražniki, dobro in zlo – to je zdaj moje življenje.«
Kaj je pravzaprav Animus? Znanstvena fantastika ali utopija? Bolj bi rekli temu fantazijska proza, v kateri so glavni junaki drzni sodobni dečki in deklice, ki se znajo preleviti tudi v bojevnike, fantastične letalce in svojevrstne slovenske Batmane in Spider-mane…
Glavni junaki trilogije so štirje skoraj trinajstletni prijatelji Gal, Mojca, Miha in Vasja, ki hodijo v šolo, se borijo proti fantom iz petke in gradijo svojo trdnjavo - hišico na drevesu. Nič posebnega niso, so čisto normalni najstniki, ki živijo popolnoma običajno vsakdanje življenje, dokler jih skrivnostna svetloba ne potegne na drug planet, imenovan Aljatera, kjer jih bo pot vodila skozi temačen gozd do vasice prijaznih Apudov, do nemarnega Portitorja in njegove dobrotljive žene Somne in še naprej do Klareje Nate, njenega očeta Kaela Regizija in prvega ministra Famula.
Večina dejanj se odvija na planetu Aljatera, na katerem živi vzorno urejeno dobro ljudstvo Apudov, ki se bori za oblast s sovražnim ljudstvom Umbrosov. Aljatera je v nenehnem stanju napetosti, ali je to hladna ali vroča vojna. Animus je sveta knjiga, »aljaterska biblija«, v kateri je napisano vse, čisto vse…Zapovedi Animusa pozna samo kralj Kael, natančneje njegov minister Famul.
Glavno vlogo v zgodbi igrajo duše, razpolovljene na dvoje, na Dobro in Zlo, ki iščejo vsaka svojo polovico, da bi izpolnile svojo nalogo in se vrnile domov. Zlo na Aljateri se nahaja v duši, ki ni našla svojega para in je imenovana kot Nevidna roka. Na Zemlji je ta Nevidna roka našla štiri otroke, v katere se je naselila. Zemlja in Aljatera sta povezani z nekakšnim energijskim tunelom, po katerem se da premikati. Eden od teh štirih otrok je Gal, fant, ki zna vrhunsko pripovedovati zgodbe…
Na planetu Aljatera Gal sreča svojo mamo in sestro, premaga Zlo in se izkaže kot pravi junak. Mogoče bomo kmalu zagledali mladinski pustolovski film Animus – V svetu senc, ki mu bosta sledila še dva druga filma, posneta po tej trilogiji? Mogoče bo ta film postal mednarodna uspešnica kot film Harry Potter, kdo ve?..
»Knjigi Animusu se lahko približamo z mislijo na že znana dela, ki so nastajala v raznih obdobjih in jim pravimo fantastika ali utopija; včasih so bile zgodbe postavljene med velikane in pritljikavce (Gulliver, na primer), v čudežne dežele (kakor Alica), med živali (Živalska farma) itd« je v spremno besedo zapisal Tone Partljič in Animus postavil ob bok največjim.



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42