MHA torek, 24. marec 2009 ob 14:03

Ta tema obravnava prispevek Kdo je dal ukaz izbrisati?

Hm... Jas glih ne poznan tote zadeve dobro, znono mi je le ka so meli zbrisani fsi možnost ka si zrihtajo državlonstvo pa so si ne, ze pa či je to res ali ne, neven.

Na zadnje urejal: MHA, dne: torek, 24. marec 2009 ob 14:04

tota torek, 24. marec 2009 ob 15:29

Ja, jas poznan enega takšega... Fsi so meli možnost, ka si to zrihtajo, pa še rok so jin podalšali, ka is ja zrihtajo. Toti, gi ga jas poznan, je po razpadi Juge reka:"Pa ne trebam ja to... Bit će još Jugoslavije, pa ja to ne trebam." No, potli pa Juge več nigdor neje blo, državlanstva si neje zrihta, pa je potli puno cejta pa penes ponüca, ka je doba ispicnico iz srbskega državlanstva, ki so jo na kunci negi na ambasadi zatepli (beri prodali drügemi). Moga bi fse še enkrat pločati, pa čakati, taka si je na kunci zrihta samo srbski pasoš s slovenskim dovolejon za prebivaje. Po mojen, keri si neso zrihtali, gdo je bija cejt za to, so si sami krivi. Bor moški. Ženske pa deca pa pri totih morejo delati tak, kak gazda zapove.

Nela torek, 24. marec 2009 ob 15:43

To jaz tudi vem, da so meli zadosta moznosti pa cejta si to porihtati. Samo cepa so bole pametni, tepa zej nej mojo zupo, ki so si jo skuhali. Jaz nevem ke so se te kesne tak bunili, pa se delali reveze, kao joj smo izbrisani. Ko pa so meli priloznost si to zrihtati, pa so nic ne genoli z ritjo. Haa

Dejan torek, 24. marec 2009 ob 16:41

Eni so pač tuhtali, ka pa či de vsesküp ena veka Srbija grotala, pa to ne bi blo potrebno. Zej še celo nekdanji častniki JLA tožijo držovo pa zahtevlejo odškodnino.

tota torek, 24. marec 2009 ob 17:02

Točno tak. So mislili, ka Slovenija nede obstola. Pa preveč visoki so bli, ka bi si šli rihtat našo državlanstvo. Blo jin je ispod časti. So venda mislili, ka de dale bratstvo i jedinstvo, pa do lehko kot Srbi al pa Hrvoti normalno dale prinas živili pa slüžili, pa peneze domu pošilali. Kdo pa so vidli, ka s toga nič nede, pa je bilo že prekesno. Zej pa so nejbol bogi. Ovi častniki JLA, gi so nas napodali, zej pa bi peneze radi, toti pa so navodna gamad. Kak jih neje sron, ka kej takšega zahtevlejo? Gnüsi grdi. Či že tü živijo, pa itaki našo penzijo dobijo, pa verjetno majo našo državlanstvo, te nej lepo tiho bojo, pa nej so zadovolni s ten kej mojo. To je resen absurd.

Dejan, tüdi či boš me brisa zavolo sovražnega govora, to sen mogla z düše dati.

Na zadnje urejal: tota, dne: torek, 24. marec 2009 ob 17:03

MHA torek, 24. marec 2009 ob 17:41

Viš, te pa sen jas praf seznanjeni. So si sami krivi, gdo so meli cejt, so si ne šteli zrihtati, zej pa nej mojo ke mojo. Takšemi jas več nikdor nebi da državlonstva, te pa se ze tan pred parlamenton neke bogi delajo pa po cesti ležijo, z avton bi treba sam vut prek pojih.

tota torek, 24. marec 2009 ob 18:14

Ene stvari pa jas tüdi ne ven... Od kod so sploh bli zbrisani? Z evidence stalnega prebivalstva ali od kod? Či nigdor neso bili naši državloni, kak bi te lehko bili zbrisani iz registra državlonof?

optix torek, 24. marec 2009 ob 20:17

tota je napisal/a:
Ene stvari pa jas tüdi ne ven... Od kod so sploh bli zbrisani? Z evidence stalnega prebivalstva ali od kod? Či nigdor neso bili naši državloni, kak bi te lehko bili zbrisani iz registra državlonof?


Glej dejstvo je eno, da zaj folk tu na forumu pa tudi drugje debatira o totih izbrisanih, dosti stvari meša pa naklada v prazno....

Dejansko ti ljudje so prisli v slovenijo in so tu delali & ziveli dolga leta,ustvarili si familije, imeli urejeno stalno prebivanje, imeli osebne in vozniske dokumente Socialisticne Republike Slovenije skratka vse.
Imel si tudi nekatere, kateri niso imeli dokumentov socialisticne republike slovenije, ampak so imeli dokumente iz drugih republik, ampak so imeli stalno prebivanje in delovno dovoljenje.
Ko je bil prehod iz leta 1991 do februarja 1992 za takoimenovano urejanje dokumentov, mnogim so sedanje upravne enote (tedaj obcine) delale razne preglavice, drzali njihove papirje v predalih in podobno, in ko je tisto prehodno obdobje minilo so dejansko ostali v enem vakuumu, brez dokumentov in svoje drzave.
Niso imeli vec stalnega prebivalisca, avtomatsko niso imeti vec sluzbe, zdravstvenega in pokojninskega.

V tem je problem.

Ni problem drzavljanstvo.
Ce je nekdo prisel iz Bosne in pac ni hotel se odreci svojega bosanskega drzavljanstva, imel pa je prebivalisce ter delovno dovoljenje v Sloveniji urejeno pred osamosvojitvijo, bi moral avtomatsko potem imeti stalno prebivanje po osamosvojitvi.
Tedanja oblast Demos pa je tu polomila in je dejansko diskriminirali te ljudi in naredila svinjarijo. Taksnih in podobnih primerov je na tone.

Pa poznam v nemciji nase prleke ko delajo tam 20 in vec let, pa so jim tam rekli da si naj vzamejo Nemško državljanstvo, Slovenskega pa se odrečejo, in marsikdo je njihovo ponudbo zavrnil. Zivijo in delajo normalno kot Slovenski drzavljani s stalnim prebivanjem in delovnim dovoljenjem, grejo jim delovna leta in enega dneva bodo imeli pokojnino.
Nasi pa so naredili svinjarijo s temi izbrisanimi.

tota torek, 24. marec 2009 ob 20:43

Pa je slovenski dokument aftomatsko pomenija tüdi stalno prebivanje ali državlanstvo? Či je nehče po narodnosti Makedonec, te je verjetno jihov državlon. Prinas ma lehko stalno prebivališče, či si pridobi dovoljenje. Či se človik ne odzove, pa se ne jovi na UE, ga nobeden nede priša domu prosit nej si zrihta papire. Dosti je takših, ki so tistokrot rekli, ka jin tega ne treba...

Pa še to: či neje šteja meti našega državlanstva, bi bor lehko bija teko dober, pa ša pitat kej nej naredi. Kot tujec nemre meti prinas stalnega prebivališča, či ne pridobi dovoljenja za prebivanje. V glovo pa mo ga nobeden nede meta, či se son ne pobriga

Na zadnje urejal: tota, dne: torek, 24. marec 2009 ob 20:53

optix torek, 24. marec 2009 ob 23:18

Eni se niso znajsli, drugi niso hoteli vzeti nasih papirof, samo skupno je tu eno - ka nemres ti nekomu vzeti neksne pravice kere je ze meja pred ene vrste ustanovitvijo tote drzave.

Ci je nesce tu prisa pa naj bo naprimer z Makedonije, pa je tu pri nas meja stalno prebivalisce, delovno dovoljenje, zaposlen je bija 20 let v Muri.
Pa on leta 1991 ne vzeme slovenskih papirov ker se nece odrecti makedonskih zaradi xyz razlogov. Kak pa ni vzeja slovenskih papirov, tak naenkrat vse tisto kaj je bija tu 20 let se mu zbrise. Obravnavajo ga kak da je gnes prisa v slovenijo, nimas stalnega prebivanja, nemas vec delovnega dovoljenja, leta za pokojnino in itd. On pa je tu ze 20 let oz. se tota drzava ni obstaja oz. ni bila samostojna.
Paradoks pa ti se je vecji, da med izbrisanimi so tudi osebe katere so bile rojene v SR Sloveniji.

Ce se prav spominjam je med izbrisanimi tudi igralec ko je igral Rozleta v filmu Kekec, Boris Ivanovski.



Pa toti vojaki JLA tozijo za odskodnino ker niso dobivali pokojnine ?

Na zadnje urejal: optix, dne: torek, 24. marec 2009 ob 23:25

Dejan sreda, 25. marec 2009 ob 00:16

Ja dosti je seveda takšnih primerov, ka so bli zbrisani recimo po krivici, dosti pa takših, ka se jin je füčkalo pa so si mislili, ka de že nekak. Zej pa se bunijo. Dosti pa je seveda tüdi takših, ki so si pa vse papire zrihtali pa s ten neso meli pa nimajo nevol. Kak pa bi blo, či bi se kakši Slovenec gi v Srbiji bunja, ka so ga zbrisali. Venda bi še ga kak drgači zbrisali, ne samo iz papirov.

Častniki JLA pa zahtevlejo odškodnino za cejt, ke neso bli upravičeni do starostne pokojnine pa vojaško odškodnino. Nej rejši zahtevlejo odškodnino od svojih Miloševićevih politikov, ki so si želeli Veliko Srbijo, dobili pa Malo Šumadijo Hehe

optix sreda, 25. marec 2009 ob 09:15

Jah samo ves kak je to, oni so bli dejansko tu vojaki v sloveniji in bi morali od tote drzave dobivati penzijo.
Dokic je bila JLA v sloveniji, te milosevic ni mel nobeno komando nad vojsko, on je kasneje prevzeja komando kda je natira kadijevica pa ostale generale v penzijo pa postava svoje, samo te JLA vec ni blo v sloveniji,je pa zacela vojna v HR.
Vojsko na mejne prehode pri nas je posla markovic oz. kadijevic.

Dejan sreda, 25. marec 2009 ob 10:02

No jas zadeve ne poznan tak točno, ti zgleja o ten več veš. Sen pa ziher, ka je ne blo malo takših, ki so si mislili, vrak po slovenskih papirih, tega že nen nüca. Kakorokoli je že, tota zadeva se vleče že 17 let in bi bija zodji cejt, ka se to reši. Cejt gre dale.

stajerc13 sreda, 25. marec 2009 ob 11:57

nej poven ka je zmenoj od leta 1985 dela na Cimosi v Kopri Srbin keri je tudi ze na seznami za izbrisane...
kdo je prinas začela osamosvojitef je stanovoje na Markovci pri Kopri oda,,,kupja en stori kombi naložja najnujneše stvari...spoka 2-je dece ženo in gas v srbijo...
za por let je nazej priša pe še med ten čason se mu je rodija en otrok v Beogradi...meja pa je tudi 2 otroka od pret z prvo ženo keri pa so živeli v Srbiji tak ka je te še tista dvo sen pripela...tak mozej 5 dece in in jedva dvo...vsi so na spiski za izbrisane...tudi tisti trije keri nesio rojeni v Kopri...pišen toke ven in ker osebno poznam tipa in jegovo familijo...
pami nej gdo reće ka se jin je krivica zgodila...bija sen poleg kdo se je poslovla iz firme..tudi ze ga večkrot vidin kak zgleja pa mu negre glih slabo tak kak nobenemo od jih...
zato sen proti temu ka se vsen samo tak ze dovlejo državlanstva...pa še vsako leto jih je por tisoč poleg..kon to gre neven...zdi pa se mi,če že dovlejo tota državljanstva nej vsak primer posebe razprovlajo,,ke je bija in ke je dela vsa tota leta...moga bi seveda dokozati vse točno...



p.s.keri so pa delavno dobo meli pred osamosvojitvijo Slovenije v Sloveniji pa jin nihče neje zbrisa ampak mojo vse to priznono...tu se Erof malo motiš...

optix sreda, 25. marec 2009 ob 13:09

stajerc13 je napisal/a:
nej poven ka je zmenoj od leta 1985 dela na Cimosi v Kopri Srbin keri je tudi ze na seznami za izbrisane...
kdo je prinas začela osamosvojitef je stanovoje na Markovci pri Kopri oda,,,kupja en stori kombi naložja najnujneše stvari...spoka 2-je dece ženo in gas v srbijo...
za por let je nazej priša pe še med ten čason se mu je rodija en otrok v Beogradi...meja pa je tudi 2 otroka od pret z prvo ženo keri pa so živeli v Srbiji tak ka je te še tista dvo sen pripela...tak mozej 5 dece in in jedva dvo...vsi so na spiski za izbrisane...tudi tisti trije keri nesio rojeni v Kopri...pišen toke ven in ker osebno poznam tipa in jegovo familijo...
pami nej gdo reće ka se jin je krivica zgodila...bija sen poleg kdo se je poslovla iz firme..tudi ze ga večkrot vidin kak zgleja pa mu negre glih slabo tak kak nobenemo od jih...
zato sen proti temu ka se vsen samo tak ze dovlejo državlanstva...pa še vsako leto jih je por tisoč poleg..kon to gre neven...zdi pa se mi,če že dovlejo tota državljanstva nej vsak primer posebe razprovlajo,,ke je bija in ke je dela vsa tota leta...moga bi seveda dokozati vse točno...



p.s.keri so pa delavno dobo meli pred osamosvojitvijo Slovenije v Sloveniji pa jin nihče neje zbrisa ampak mojo vse to priznono...tu se Erof malo motiš...


Pa pri izbrisanih se sploh ne gre za drzavljanstvo, gre se za izbris stalnega prebivalisca.
Peterlejova Vlada je dejansko izenacila drzavljanstvo s stalnim prebivanjem, zaj pa keri kao ni vzel drzavljanstva ni vec meja stalnega prebivanja, kar v normalnih okoloscinah nemre biti.
Kak pa so jih izbrisali iz registra stalnega prebivalstva, tak so postali prek noci tujci brez delovnega dovoleja, deca jin niso mogla vec hoditi v solo, niso meli zdravstvenega zavarovanja, tisti keri so meli sluzbe so jih izgubili. Tisti ki so bili v penziji pa so prek noci zgubili penzijo, ker so jim rekli vi ste drzavljan srbije niste slovenec, itd in se obrni na svojo drzavo, folk pa je delal celi lajf pri nas v nasi drzavi pa od nje dobival pokojnino do leta 1992.

In to je edina poanta vsega tega.

Za to bi kazensko morala odgovarjati tedanji minister za notranje zadeve Bavcar pa jegov nadrejeni predsednik vlade Peterle. Sramota pa je da se potem taksen clovek kak je Peterle kandidira za predsednika drzave pa se evropski poslanec je.

Na zadnje urejal: optix, dne: sreda, 25. marec 2009 ob 13:18

Ex Sergent četrtek, 26. marec 2009 ob 01:54

Vse to je lepo in prav. Tudi jaz se ne spoznam v podrobnost tega primera, pa tudi po pravici povedano, me ne zanima. Vendar, ker se o tem toliko piše in razpravlja, sem se pač vprašal, kako je to možno?
Možno, da se ne ve kdo je ukazal da se izvrši "izbris"?!? Če je sodišče dognalo, da se je izbrisanim zgodila krivica oz. da se je izbris naredil proti zakonu, potem je dejanje bilo nezakonito. In koliko vem oz. so me učili (nisem študiral prava), tisti ki naredi neko nezakonito dejanje, je preganjan in tudi po zakonu kaznovan...
TOREJ??? Zakaj se ne razišče kdo je dal ukaz za izbris? Vemo kdo je bil minister za notranje zadeve (Bavčar), vemo kaj je bil takrat Petrle, a ne vemo kdo je dal ukaz za izbris. Kajti ti ljudje se niso sami izbrisali, pa izbrisali jih tudi niso na svojo odgovornost uslužbenci v državnih službah. Nekdo je dal ukaz, da se jih izbriše. KDO?
Ne razumem, da tega nihče ne zahteva!? Kajti "izbrisani" tožijo državo za odškodnino. Kje bo država vzela denar, da bo izplačala odškodnine? Iz državne blagajne. Kdo pa da denar v blagajno? Davkoplačevalci. Torej tisti, ki so si uredili svoj status in niso krivi, da so "izbrisani" bili izbrisani. In ni normalno, da nekdo plača kazen, za kaznivo dejanje ki ga ni storil! Kriv pa je tisti, ki je dal ukaz za izbris in naj izbrisani njega tožijo, ter naj on plača za nezakonito dejanje.

Na zadnje urejal: Ex Sergent, dne: četrtek, 26. marec 2009 ob 01:54

Na zadnje urejal: Ex Sergent, dne: četrtek, 26. marec 2009 ob 01:58

tota četrtek, 26. marec 2009 ob 06:27

Na žalost je tak, ka lidje, tüdi politiki delajo bedarije pa nezakonite stvari, pa za to neso kaznüvani. No, mali človik dobi kazen, politik pa ponavodi dobi premestitev na nekšo dobro delovno mesto. Pa fsakši se zgovorja na nekoga drügega, pa nebi rad bija nič kriv. Toti nemajo ne morale, ne vesti... Ka bi keri odgovorja s svojin premožejon, toga pa še tüdi nesen čüla. Je pač tak, ka je teorija eno, praksa pa drügo...

MHA petek, 27. marec 2009 ob 11:21

San kak koli ze fsi jomrajo, meli so možnost ka si zrihtajo papire.

tota petek, 27. marec 2009 ob 11:33

MHA je napisal/a:
San kak koli ze fsi jomrajo, meli so možnost ka si zrihtajo papire.

Aplavz

Dejan torek, 26. junij 2012 ob 18:14

Neke se je brž premeknilo...

Evropsko sodišče odločilo: Slovenija mora šestim izbrisanim plačati odškodnino



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.