Ob močnem deževju vozil s hitrostjo skoraj 200 km/h

Predpisana sankcija za ugotovljeni prekršek prekoračitve hitrosti je globa 1.200,00 evrov in 9 kazenskih točk, polovični znesek je tujec takoj plačal

Prlekija-on.net, četrtek, 30. julij 2015 ob 13:34
Romunski državljan je vozil skoraj 200 km/h, foto: PPP Maribor

Romunski državljan je vozil skoraj 200 km/h, foto: PPP Maribor

Policisti Postaje prometne policije Maribor so v četrtek, 30. julija, opravljali nadzor prometa na pomurski avtocesti A5 Maribor-Lendava. Okrog 11.00 so z vozilom z vgrajenim sistemom Provida 2000 izmerili hitrost 27-letnemu vozniku osebnega avtomobila Audi  A5, državljanu Romunije.

Ugotovili so, da je na avtocesti izven naselja Cerkvenjak, kjer je hitrost vožnje omejena na 110 km/h, na razdalji 538 metrov vozil s povprečno hitrostjo 197,23 km/h. Poudariti je potrebno, da je bila cesta ob ugotovljeni kršitvi mokra in spolzka zaradi dežja, prav tako je bila zaradi močnega dežja omejena vidljivost.

Policisti so vozniku na kraju izrekli globo, katere polovični znesek je tujec plačal. Predpisana sankcija za ugotovljeni prekršek prekoračitve hitrosti je globa 1.200,00 evrov in 9 kazenskih točk.

Kot so ob tem sporočili policisti, opisani primer dokazuje, da nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje žal še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Pozabljajo, da promet  in cesta napak ne oproščata. Ne zavedajo se, da je dovolj zgolj trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.

Že če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 %. Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 %.

Zato Policija še enkrat več poziva voznike, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!


Več v Črna kronika