V Radgonskih goricah so pričeli s spravilom pridelka

Ravno na zadnji dan sejma AGRA, so vrli radgonski vinogradniki in kletarji delniške družbe Radgonskih goric, pričeli s spravilom letošnjega pridelka

Prlekija-on.net, četrtek, 27. avgust 2015 ob 21:46
Trgatev v Radgonskih goricah

Trgatev v Radgonskih goricah

Prav na zadnji dan ko zapira svoja vrata mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra 2015, ki se je odvijal te dni v Gornji Radgoni, so vrli radgonski vinogradniki in kletarji delniške družbe Radgonskih goric, pričeli s spravilom letošnjega pridelka.

Radgonske gorice d. d., katere gospodarijo s 360 ha. vinogradov in od spomladi tudi z upravljanjem 95 ha. vinogradov VG Kapela, ki je v stečajnem postopku, so v četrtek, 27. avgusta, pričeli z obiranjem in spravilom letošnjega pridelka. Tehnolog radgonskih goric mag, Gorazda Kovačiča je ob tem povedali: "Kot kaže je letošnje leto bilo bolj naklonjeno in ugodno za pridelavo grozdja, kot prejšnja leta, predvsem lansko leto, katero je izstopalo z dokaj neugodnim in mokrim vremenom, katero je močno vplivalo na zdravstveno stanje vinogradov in kakovost samega grozdja. Kot kaže bo letošnja bera ena izmed močnejših, kar se tiče količine, predvsem pa upamo, da bo tudi kakovost z ugodnim vremenom v septembru še dorastla, tako da pričakujemo nadpovprečno dober letnik. Te dni se v naših vinogradih in pa v vinogradih VG Kapela katere od pomladi upravljamo z obiranjem grozdja mudi nekje 200 pridni beračev v pomoč pa nam je tudi stroj za obiranje grozdja, ki nam že deseto leto dobro služi in z njim oberemo preko 100 ha vinogradov. Z najemom sezonskih delavcev, ki jih te dni rabimo za obiranje grozdja nimamo težav, zanimanje za delo prihaja iz celotne Pomurske regije, tako da vsem prošnjam ne moremo ugoditi. Danes smo pričeli z obiranjem avtohtone radgonske sorte radgonska ranina ali kot ji pravijo v teh krajih tudi »specijal«, nadaljevali bomo s sorto chardonnay, ki je temeljna surovina za naš peneč asortiment, rizvancem ter srednjimi in poznimi sortami. Prav pa je tudi, da se svoje produkte in delo okrona z odličnimi rezultati, prav v ta namen smo pred mesecem dni prejeli zlato medaljo na mednarodnem ocenjevanju v Franciji za našo Zlato radgonsko penino, zelo suho. Na mednarodnem ocenjevanju v okviru sejma Agra 2015 pa smo z našimi blagovnimi znamkami dosegli nov izjemen dosežek, kot rezultat pa nam je pripadel tudi častni naziv VINAR LETA 2015. Prejeli smo tri nazive Šampion za Zlato radgonsko penino (zelo suha letnik 2007, zelo suha letnik 2010, polsuha letnik 2011),ter tri zlate in tri srebrne medalje."

Marjan Slavič


Več v Gospodarstvo