V P&F Jeruzalem Ormož so ponudli že prvi vinski mošt

Kot je povedal Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti, pričakujejo bogato in predvsem zelo kakovostno letino, če bo vreme le še naprej naklonjeno

Prlekija-on.net, sreda, 2. september 2015 ob 12:09
Največji domači vinar, P&F Jeruzalem Ormož, je 28. avgusta pričel s trgatvijo, ki so se je letos še posebej veselili. Kot je povedal Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti, pričakujejo bogato in predvsem zelo kakovostno letino, če bo vreme le še naprej naklonjeno. Dober teden po trgatvi, v začetku septembra, je P&F Jeruzalem Ormož tudi že ponudil prve rezultate letošnjega dela - prvi vinski mošt. V kleti pravijo, da ga letos odlikuje živahnost, svežina in sladek harmoničen okus z živahno kislino.

Prvi rezultati iz vinogradov P&F Jeruzalem Ormož so obetavni. Vinski mošt je letos odličen, pravijo v kleti, kjer vsako leto beležijo večje povpraševanje po tej sladki sezonski pijači. A dobra letina še ne pomeni dobrega mošta, za to je ključna izbira optimalnega časa trgatve in skrbno ravnanje z grozdjem in grozdnim sokom. Vinski mošt Jeruzalem Ormož sicer bazira na sorti muškat ottonel, ki je tudi osnova za priljubljeno muškatno penino. Odlikuje ga sladek a svež okus, ta pa je idealna spremljava k kostanjevim jedem, sladicam kot je jabolčni zavitek, obenem pa je tudi odlična samostojna poslastica.

V kleti P&F Jeruzalem Ormož sicer letos pričakujejo količinsko dober letnik, a ne tako izjemen kot leta 2011. V lastnih vinogradih pričakujejo okoli 3.800 ton grozdja, v odkupu pa okoli 3.100 ton, kar je v primerjavi z lanskim letnikom mnogo več, saj so imeli skupno 3.546 ton. V prvem tednu trgajo grozdje izključno za penine, trgatev za mirna bela vina se prične s 5. septembrom, trgatev pa bo predvidoma trajala do 10. oktobra. Letos planirajo, da bodo na račun razmer lahko pustili nekoliko več vinogradov tudi za pozne trgatve, jagodne izbore in ledena vina.

Direktor Mitja Herga o novem letniku še dodaja: »po prvih kemičnih analizah kaže, da nas bo letnik 2015 razveselil z zelo izraženo sortno cvetico. Letos izstopajo po aromatiki predvsem rumeni muškati, traminci in sauvignoni. Nadejamo se tudi zrelih, elegantnih vin poznih sort, kot so renski rizling, laški rizling in šipon, saj nam je bilo poletje naklonjeno z veliko sončnimi urami, dovolj padavinami in nekoliko višjimi temperaturami, kar zelo pozitivno vpliva na zorenje poznih sort grozdja.« Po kakovosti tako pričakujejo enega boljših vinskih letnikov in se nadejajo, da bo letnik 2015 kakovostno boljši tudi od izjemnega letnika 2011. S pomočjo tehnologije, ki jo uvajajo v vinifikaciji belih in rdečih sort grozdja, pravijo, da bodo iztisnili največ kar ponuja narava. Mitja Herga še dodaja, da so v kleti prepričani, da bo letnik 2015 našel mesto tudi v njihovi arhivski kleti, ki šteje več kot 250.000 steklenic, z najstarejšim letnikom 1956.


Več v Gospodarstvo