Posvet o paketu pomoči najrevnejšim in odpisu dolga v Ljutomeru

Posveta se je udeležila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak

Prlekija-on.net, sreda, 16. september 2015 ob 09:54
Anja Kopač Mrak

Anja Kopač Mrak

Med vladnim obiskom Pomurja, je v torek, 15. septembra, v Golarjevi hiši v Ljutomeru potekal posvet o paketu pomoči najrevnejšim in odpisu dolga, ki se ga je udeležila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, sodelovali pa so tudi centri za socialno delo, župani, predstavniki podjetij in ministrstva ter na posvetu odgovarjali na vprašanja v zvezi z obravnavano tematiko. Ministrica in Neva Grašič iz kabineta ministrice, sta zbranim na razumljiv in enostaven način razložile zakon in način odpisa dolga.

Julija letos so Vlada Republike Slovenije, družbeno odgovorna podjetja, občine in humanitarne organizacije skupaj podpisali dogovor o paketu pomoči socialno najšibkejšim. S kratkotrajnimi in enkratnimi ukrepi želijo ljudem olajšati vsakodnevne stiske. V avgustu je projekt zaživel, upravičenci, socialno najšibkejši pa lahko za odpis dolga zaprosijo do konca oktobra. Do takrat se jim lahko pri lajšanju socialnih stisk še vedno pridružijo občine in podjetja ter z Vlado RS podpišejo dogovor o odpisu dolga.

Posvet je bil namenjen informiranju javnosti o paketu pomoči, v okviru katerega gre za pomoč ob dolgovih, pomoč ob grožnji prisilne izselitve in pomoč prejemnikom socialnih transferjev. Kot je poudarila Kopač Mrakova, je težava tudi v tem, da ljudje niso dovolj dobro seznanjeni s svojimi pravicami, zato se na ministrstvu trudijo ljudem omogočiti čim lažji dostop do informacij. S tem namenom so vzpostavili tudi spletno stran paketpomoci.si, na kateri so na voljo podrobnejše informacije glede možnosti pomoči, odpisu dolgov in postopkih.

Trenutno je pri odpisu dolgov na celotnem območju Slovenije 139 sodelujočih občin in podjetij, številke pa se dnevno povečujejo. Prosilcev za odpis dolgov je veliko manj, kot so pričakovali, direktor Centra za socialno delo Ljutomer, Branko Petovar je ob tem dodal, da se je pri njih do sedaj oglasilo okoli 50 ljudi.

Po uvodni predstavitvi so se s svojimi vprašanji in pobudami oglasili tudi župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, občinski svetnik Občine Ljutomer Damjan Bogdan, predsednica RKS OZ Ljutomer Silva Duh in podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, ki je povedal, da bo Občina Ljutomer k samemu projektu odpisa dolgov pristopila na podlagi soglasja občinskega sveta. Pristop so napovedali tudi predstavniki ostalih občin, ki so se udeležili posveta.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo