ČZS pričenja projekt: Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet

Projekt se pričenja v četrtek, 11. decembra pa bodo obiskali tudi Ljutomer

Prlekija-on.net, torek, 17. november 2015 ob 14:22
Čebela

Čebela

Čebelarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo in velik pomen. Kljub veliki gospodarski vrednosti, ki jo imajo vsi čebelji pridelki (med, cvetni prah, propolis…), imamo od njih še veliko večjo korist preko opraševanja, saj so medonosne čebele najpomembnejše opraševalke žužkocvetnih rastlin. Preko opraševanja nam zagotavljajo kar tretjino svetovne hrane.

Poleg tega je kranjska čebela (Apis mellifera carnica) v Sloveniji zaščitena čebelja podvrsta. Zaradi ugodnih morfoloških in etoloških lastnosti je prisotna tudi širše v srednji Evropi in v drugih državah zahodne Evrope ter zunaj nje, k čemur so prispevali trgovci s čebelami v preteklosti, njihovo tradicijo pa danes nadaljujejo predvsem vzrejevalci matic. Danes je kranjska čebela druga najbolj razširjena čebelja podvrsta na svetu, zato ima v svetovnem čebelarstvu veliko prepoznavnost in velik pomen.

Predlog, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel
Zaradi tega in drugih dejstev, na podlagi katerih je Slovenija v tujini prepoznana kot dežela odličnih čebelarjev, je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) v lanskem letu podala predlog, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. Pobudo je med drugim podprla Vlada RS in v preteklem mesecu tudi največja mednarodna čebelarska organizacija APIMONDIA.

V povezavi s promocijo pobude v Sloveniji, se je Čebelarska zveza Slovenije ob sodelovanju s čebelarskimi društvi lotila velikega projekta z naslovom: Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet. V okviru projekta bodo predsednik ČZS Boštjan Noč, podpredsedniki, člani upravnega in nadzornega odbora ČZS in zaposleni na ČZS, od decembra 2015 do marca 2016, s prepoznavnim vozilom obiskali vsa čebelarska društva v Sloveniji, teh je 210, in o pobudi, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel, informirali prisotne. K podpori projekta so povabili tudi znane osebnosti; župane, poslance, veleposlanike, EU poslance, gospodarstvenike, kulturnike, glasbenike, športnike, … ki se jim bodo priključili ob poti.

11. decembra v Ljutomeru
Projekt se pričenja v četrtek, 19. novembra, ob 9.30 uri na ploščadi pred Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), ko bodo čebelarji obiskali ministra za Kmetijstvo gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana in mu predali posebno listino »STOPIMO SKUPAJ«, ki jo bodo podeljevali vsem podpornikom tega projekta. Čebelarji pripravljajo pred MKGP tudi krajši kulturni program.

Projekt ČZS podpira tudi Biotehniški center Naklo, ki bo ob začetku projekta ministru izročili posebno torto iz ajdove moke, medu in ekološke šolske skute, ki so jo predstavili na sejmu Narava – zdravje.

Predsednik ČZS bo s kombijem obiskal tudi Čebelarsko društvo Ljutomer, in sicer v petek, 11. decembra, ob 16.30 uri. Prisoten bo tudi podpredsednik ČZS, Janez Vencelj, predstavitev pa bo potekala na Glavnem trgu v Ljutomeru. Poleg čebelarjev, je na predstavitev vabljena tudi zainteresirana javnost. V občini Ljutomer so podporo projektu izrazili tudi Suzana Makoter, v.d.direktorica ZD Ljutomer, Miroslav Steržaj, častni občan občine in legenda kegljanja, županja, mag. Olga Karba ter Mladinski center Prlekije-PC NVO, so.p., in Mladinski svet Ljutomer.

Ob tem se bo pričela tudi nagradna igra. Partnerji projekta so Zavarovalnica Triglav, Hofer, Medex in Integral avto.

Več o projektu najdete tukaj.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje