Prisrčen jesenski domač dopoldan

Nastop ljudskih pevk in pevcev Selc v Slovenskih goricah

Filip Matko, četrtek, 19. november 2015 ob 14:30
Ljudske pevke in pevci iz Selc

Ljudske pevke in pevci iz Selc

Selce so razloženo naselje v jugozahodnem delu Slovenskih goric, ki leži v povirjih potoka Rogoznica, pritoka Drave, in potoka Črmlje, ki se izliva v reko Pesnico. Sestavlja ga pet zaselkov in tukaj že osmo leto aktivno deluje Kulturno turistično društvo Selce, ki ga kot predsednik vodi Janez Belna. Pri društvu deluje dramska sekcija, ki jo usmerja Julijana Bračič, sekcijo ljudskih pevk in pevcev pa vodi Janez Kurnik.

In prav ta sekcija, ljudskih pevk in pevcev, ki jih s harmoniko - frajtonerico spremlja Franc Sekolj, je po dogovoru z delovno terapevtko Andrejo Čuk Singhatech 19. novembra dopoldne nastopila v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Jesenski dopoldan so gostje iz osrčja Slovenskih goric v predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja popestrili s številnimi ohranjenimi ljudskimi šaljivimi pesmicami, ki se jih mnogi starejši še spominjajo, a jim je celotno besedilo že zdavnaj »ušlo« iz spomina. A kljub temu so z veseljem glasno zapeli v tistem trenutku, ko jim je bilo besedilo znano.

Harmonikar je poskrbel za veselejše trenutke, saj so nekateri celo zaplesali. Moški del nastopajočih je prikazal običaj fantovske igre s klobuki, kar je še posebej »podžgalo« ženski del nastopajočih, da so se v veliko veselje občinstva lotile istega dejanja. Še posebej glasno pa so vsi zbrani ob spremljavi glasu frajtonerice zapeli ob zaključku, ko se je oglasila vsem znana Slakova melodija » V dolini tihi...«.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje