Mlinsko kolo plavajočega mlina na reki Muri v Ižakovcih se je ustavilo

Nizek vodostaj reke Mure je ustavil mlinsko kolo mlina

Jože Žerdin, torek, 26. januar 2016 ob 14:01
Mlin na Muri v Ižakovcih

Mlin na Muri v Ižakovcih

Reka Mura izvira v Nizkih turah v Avstriji in se izliva v Dravo pri Legradu na Hrvaškem. Dolga je 444 kilometrov. Danes je večji del reke speljan v stalno strugo, a kljub temu je še vedno moč najti ob reki Muri različne vrste rastlinskega in živalskega sveta, oziroma vrste, ki so ponekod zaradi uničujočega vpliva človeka na okolje že povsem izginile.

Reka Mura velja med ljubitelji narave za nekaj posebnega, mističnega in eksotičnega. Pregovor pravi, da je reka Mura vabljiva reka, da se najprej hodi k njej, potem pa se jo nese s seboj. Na reki Muri je bilo še pred mnogimi leti na ducate plavajočih mlinov, menda celo 40. Med njimi je tudi plavajoči mlin na reki Muri pri Otoku ljubezni v Ižakovcih v beltinski občini. Plavajoči mlin je izdelan v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (kumpih). V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja. V tem plavajočem mlinu na reki v Ižakovcih se lahko meljejo vsa krušna žita, med njimi se lahko melje tudi koruza in ajda.

Reka Mura je zelo pomembna za vse prebivalce levega in desnega brega reke Mure Prekmurja in Prlekije, kajti voda napaja njeno okolico. Prebivalci, ki živijo ob reki Muri že dolga leta ne pomnijo, da bi bil tako nizek vodostaj vode reke Mure, kot je sedaj v teh zimskih dneh in se bojijo, da če ne bo v kratkem večjih padavin ali snega bo nastopila suša. Svoj čas pred leti ko je bilo veliko padavin je narasla reka Mura poplavljala polja, travnike in pridelke na poljih ter celo bližnje domačije, a v zadnjih letih se je vse spremenilo. Vodostaj reke Mure je zelo nizki in mlinsko kolo mlina se je ustavilo in sedaj mlinar ne more mleti v tem plavajočem mlinu.

K reki Muri prihaja vse več turistov in sprehajalcev in si z velikim zanimanjem ogledujejo kaj neki se dogaja v ozračju. Veliko tudi k temu prispevajo toplogredni plini, kateri onesnažujejo ozračje. Če bo še tako nekaj dni brez padavin se bo lahko reka Mura prehodila peš, kajti sedaj je že do polovice kopno.


Več v Zanimivosti