»Slovenci smo, brez službe bomo, ne smemo jamrati, pa nikomur mar«

V Ljutomeru je prodajalna Peka že prazna, v izložbi pa je razstavljen pomenljiv napis

Prlekija-on.net, četrtek, 4. februar 2016 ob 16:494
Napis v prodajalni Peko v Ljutomeru

Napis v prodajalni Peko v Ljutomeru

Tovarna obutve Peko, katere pot se je začela v Tržiču pred 113 leti, je šla v stečaj. Zaradi stečajnega postopka je 4. februarja vrata zaprlo petdeset poslovalnic po vsej Sloveniji, brez dela pa je ostalo 156 delavk in delavcev, tudi v Ljutomeru, kjer so brez dela ostale tri delavke.

V Ljutomeru je prodajalna na Ormoški cesti 6 že prazna, v izložbi pa je razstavljen napis "Slovenci smo, brez službe bomo, ne smemo jamrati, pa nikomur mar", kot odziv na Cerarjev napis "Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve.", ki ga je imel pred sabo na novinarski konferenci sredi januarja. Premier Miro Cerar je takrat glede napisa pojasnil da je "to naša prihodnost". "Če bomo šli v tej smeri, imamo prihodnost. To je moje sporočilo," je ob tem dejal ter bil kritičen zaradi pogostih pozivov k odstopu ministrov. "Z vseh strani dežujejo zahteve po odstopih v časih, ko se kazalci izboljšujejo," je takrat dejal Cerar in dodal, da je država v ključnem obdobju. Veliko prahu je takrat dvignil finančni minister Dušan Mramor, ki je zaradi afere z dodatkom za stalno pripravljenost ponudil svoj odstop. Cerar takrat odstopa ni sprejel, ob tem pa je na konferenci našteval ministrove uspehe.

Delavke, ki so stare okoli 50 let, na zavod
Delavke so pogodbe o odpovedi delovnega razmerja v podpis prejele po pošti konec januarja, v naši okolici sta brez dela ostali še dve delavki zaposleni v poslovalnici v Murski Soboti ter ena v Gornji Radgoni. Delodajalec zaposlenim dolguje dve plači in pol ter lanski regres. Delavke v teh prodajalnah, ki so stare okoli 50 let, so se s tem znašle na Zavodu za zaposlovanje, verjetno pa novega dela ne bodo našle tako hitro, če sploh, saj še pri nas za veliko mlajše ni pravega dela.


Več v Gospodarstvo