Preveč različnosti v naši majhni državi

Aktiv staršev pomurskih osnovnih šol v Radencih

Filip Matko, sreda, 23. marec 2016 ob 08:20
Aktiv staršev pomurskih osnovnih šol v Radencih

Aktiv staršev pomurskih osnovnih šol v Radencih

Na svoji 16. seji se je na prvi pomladni dan, 21. marca popoldne, sestal Aktiv staršev pomurskih osnovnih šol, ki ga kot predsednik vodi Gorazd Tivadar, predsednik Sveta staršev Osnovne šole Beltinci. Tokrat je pozornost staršev osnovnošolk in osnovnošolcev z obeh bregov reke Mure bila namenjena problematiki otrok s posebnimi potrebami ter področju inštrukcij za šolarje v osnovni šoli.

Vse sta v uvodu srečanja pozdravila gostitelja, predsednik Sveta staršev Osnovne šole Radenci Dejan Berić in ravnateljica te šole Simona Grosman. Slednja je staršem z desetih osnovnih šol (Bakovci, Beltinci, Cezanjevci, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Kapela, Križevci pri Ljutomeru, Mala Nedelja in Radenci) predstavila delovanje šole, izvedbo številnih programov in projektov (kar dvajset !) ter sodelovanje šole z ožjim in širšim okoljem. Pri omembi pravil (pravice in dolžnosti učiteljev, staršev in učencev) pa je menila, da je glede na majhnost Slovenije različnost teh pravil prevelika, čeprav ima vsaka osnovna šola (glede na okolje, v katerem deluje) svoje specifičnosti.

Učiteljica matematike, Katja Glazer Leskovšek, je z video projekcijo predstavila odlično izveden ter nagrajen projekt Mavien (matematika z angleščino), ki so ga ob njenem mentorstvu in koordinaciji izvedli učenci Osnovne šole Radenci s spletnim okoljem eTwinning v povezavi z učenkami in učenci osmih šol v evropskih državah (Belgija, Bolgarija, Češka, Estonija, Finska, Poljska, Romunija, Španija) izvedli v preteklem šolskem letu. Njihov trud je bil nagrajen s Slovenskim znakom kakovosti ter Evropskim znakom kakovosti. V tem šolskem letu bodo nadaljevali v projektu Funny mathematics for everyone with Multiple Intelligence z učenci osnovne šole v turškem glavnem mestu Ankari.

Ob razpravi o problematiki otrok s posebnimi potrebami v osnovnih šolah so poseben poudarek namenili dostopnosti oziroma nedostopnosti učbenikov za slepe in slabovidne otroke. Pri tem je še posebej bila izpostavljena nerazumljiva zahteva založb za plačilo avtorskih pravic piscem učbenikov ob morebitnem prevajanju le-teh v Brailovo pisavo, čeprav ob tiskanju posameznega učbenika v klasični obliki Ministrstvo RS za šolstvo te avtorske pravice plača.

Glede inštrukcij za osnovnošolke in osnovnošolce je večina staršev menila, da te v tej starosti otrokom niso potrebne, kajti za doseganje višjih ocen pri posameznih predmetih so v šolah ure dopolnilnega in dodatnega pouka, pa tudi starši bi naj sproti spremljali napredovanje svojega otroka. Ob izostanku slednjega pa je res, da se starši odločajo za plačevanje inštrukcij.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje