Medičarstvo Celecovih iz roda v rod

Odlično obiskana Sladka pot na Goričkem v Prekmurju

Filip Matko, sreda, 20. april 2016 ob 11:53
Damjan in Jožica Celec

Damjan in Jožica Celec

V okviru Krajinskega parka Goričko v Prekmurju je v Ratkovcih doma domača obrt Medičarstvo Celec, ki venomer »opozarja«, da čebele poleg zelo pomembne vloge opraševanja rastlin dajejo tudi vosek in med, ki sta osnovni surovini za peko medenjakov in lecta.

Lani je Jožica Celec predala vodenje obrti sinu Damjanu in z obema je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, vodila pogovorni večer ob čaju Sabina Barbarič v okviru projekta »Sledi« (Ko sedanjost na(d)gradi preteklost) v torek, 19. aprila zvečer. Tedaj je Jožica Celec »razkrila« svojo nagnjenost do medičarstva, katerega je spoznala pri tastu Štefanu Celecu v Murski Soboti, ki pa je tovrstno obrt spoznaval pri Škrajnarjevih v Ljutomeru in Antauerju v Murski Soboti. Bila je Jožica brezposelna, oženila se je v dobro »lectovo« družino in se z vso zagnanostjo in voljo lotila izdelave medičarskih izdelkov med katerimi je še najbolj poznano in značilno figuralno lectovo pecivo, med katerim so najbolj opevana različno velika lectova srca z barvnimi risbami in ljubezenskimi sporočili.

Jožica Celec se je odločila, da svojo medičarsko obrt preseli na Goričko in sicer v majhno, po hribčkih raztreseno, vasico Ratkovci. Za njo je odšla tudi vsa družina in sin Damjan je lani prevzel vodenje obrti, mama Jožica pa je sedaj prokuristka firme. Jožica je ves čas pekla raznovrstne medenjake po starih receptih svojega tasta (trdi, da je še vedno najboljši kostanjev med), a sin Damjan se je lotil raziskovalnega dela na tem področju in izdeluje že preko 20 vrst različnih medenjakov, tudi ajurveda medenjake. Razmišlja pa tudi o neke vrste industrijski, ne le ročni, izdelavi medičarskih izdelkov.

Za večjo promocijo svojih izdelkov, ki jih še vedno največ prodajo na različnih sejemskih prireditvah ter proščenjih, so že pred leti osnovali Sladko pot (Ratkovci-Kančevci-Domanjševci-Ratkovci), ki so jo izvedli že petnajstkrat, kjer se jim pridružuje brezglutenska pekarna Vitapek v Domanjševcih ter prodajalna sirov v domačem gasilskem domu. Se pa že napoveduje neke vrste četrta generacija Celecovih pri izdelavi medičarskih izdelkov, kajti Damjanu se pri gnetenju testa in peki občasno že pridružujejo trije otroci: Klara, Julija in Jakob.

Razgovoru z Jožico Celec in njenim sinom Damjanom v veliki DOSOR-jevi jedilnici je sledila degustacija medičarskih izdelkov v kavarnici »Traminček«, kjer je bilo napovedano, da se bodo Dosorjeve »Sledi« nadaljevale letošnjo jesen.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54