Ekskurzija krožkarjev v Lendavske gorice

Obiskali znameniti stolp Vinarium in odlično Hišo vin

Filip Matko, petek, 22. april 2016 ob 10:49
Ekskurzija v Lendavske gorice

Ekskurzija v Lendavske gorice

Člani moškega bibličnega krožka, ki deluje pri Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, so se predzadnji aprilski četrtek podali na ekskurzijo v Lendavske gorice. Običajno se ob četrtkih proti večeru sestajajo ob študiju vsebin knjige ameriškega avtorja Ricka Warrena»Življenje z namenom«, a tokrat so svojemu osebnemu življenjskemu toku dali smer za spoznanje nečesa novega.

Pot jih je najprej vodila v Dolgovaške gorice, kjer so lansko jesen svojemu namenu predali 53,5 metrov visok razgledni stolp Vinarium pod geslom »Za pogled v štiri države brez osebne izkaznice«. Kar 240 stopnic se udeleženci ekskurzije niso lotili peš, ampak so se proti vrhu popeljali z dvigalom. Bil je sončen in vetroven dan tik pred večerom in razgled ni bil odličen, a vseeno so bili vsi zadovoljni, kajti videlo se je proti Hrvaški (Ivanjščica, Mursko Središče, Martin Na Muri), Donački gori, Boču in Pohorju na slovenskem ozemlju ter v daljavi obris visokih hribov Avstrije, kot tudi ravnice in griči proti Madžarski in Porabju.

S stolpa so se spustili po stopnicah ter si v vmesni razgledni ploščadi ogledali še vedno prisotno bogato razstavo velikonočnih jajčk številnih izdelovalcev ter »pristali« v pritličju, kjer so bili deležni pokušine treh vrhunskih lokalnih vin.

Sledil je še obisk Hiše vin (madž. Borhaz) Cuk v Lendavskih goricah, kjer jih je sprejela prijazna mlada gospodinja Eva ob pozdravu s penino, pozneje pa presenetila še z bogatim domačim narezkom. Sledila je tudi pokušina vin ob strokovni razlagi pridelovalcev, ki na treh hektarjih vinogradov oberejo grozdje s 14 tisoč trt ter pridelajo sedem vrst belih ter tri vrste rdečih vin. S posebno zgodbo ob vinih je vse razveselil mladi gospodar Somi, saj je povedal legendo o lendavskem grofu Banffy-ju (vino Modri pinot Banffys), ki  svoji hčerki Piroški (vino Piroškine solze) ni »privoščil« vojaškega častnika Hadika (vino Hadikova kri) ter ga poslal v boj s Turki, kjer je padel in njegovo mumijo lahko danes vidimo v kapelici svete Trojice nad Lendavo. Za zaključek ekskurzije pa so si člani bibličnega krožka ogledali še vinsko klet in poizkusili vinjak Hiše vin Cuk.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno