Irena in Franc si življenje delita s porcelanastimi punčkami

Njuna zbirka je bogata z več kot 500 različnimi porcelanastimi punčkami

Jože Žerdin, petek, 5. avgust 2016 ob 17:39
Franc in Irena ter njuna zbirka porcelanastih punčk

Franc in Irena ter njuna zbirka porcelanastih punčk

Zakonca Irena in Franc Janža iz Tešanovcev sta velika zbiratelja in ljubitelja oblečenih punčk iz porcelana različne velikosti, od 10 cm pa vse do 100 cm. Čeprav sta dolga leta živela in delala na tujem v Nemčiji, sta se sedaj, ko sta upokojena vrnila v rodno Prekmurje v Tešanovce pri Moravskih Toplicah.

Že ko sta bila na delu v Nemčiji je mož Franc po naključju na bolšjem sejmu ženi Ireni kupil oblečeno punčko iz porcelana. Irena, ki ima materinski čut do otrok je darilo sprejela z velikim veseljem in takrat se je v njej porodila ideja, da bi zbirala oblečene punčke iz porcelana. Vsako leto se je potem njuna zbirka dopolnjevala z novimi in novimi oblečenimi punčkami iz porcelana. Tako sta oba skupaj hodila po bolšjih sejmih in trgovinah, kjer so prodajali oblečene punčke iz porcelana, kajti večino od njih, ki so narejene, imajo ustrezen certifikat in vsaka je oblečena v posebno obleko.

Ko smo oni dan obiskali zakonca Janža v Tešanovcih smo najprej nemo obstali, kajti na enem mestu videti več kot 500 različnih vrst in velikosti oblečenih punčk iz porcelana je redek primer. Zbirka oblečenih punčk iz porcelana je dragocena in zavarovana zbirka, kajti v nakup sta vložila veliko denarja, da sta si ustvarila tako bogato zbirko. Punčke in fantki sedijo ali stojijo povsod po stanovanju, nekatere so tudi razstavljene v vitrinah, spet druge so v otroških vozičkih ali na mizah, skratka vsepovsod. Že pri vhodu v stanovanje nas pozdravi prikupna punčka lepo oblečena v narodno nošo. Vsi fantki in punčke so oblečeni v različne obleke, nobena nima iste obleke. Vsi so oblečeni in obuti v svečane obleke, nekateri imajo na glavah pokrivala, od klobukov, rut, čepic, večji del pa jih ima urejene frizure.

Punčke in fantki imajo nekateri zelo visoko starost, saj so nekateri izdelani že davnega leta 1950, njihova povprečna starost je 60 let. Večji del so bili narejeni v tovarnah igrač ali pa so bili izdelani v zasebnih podjetjih, kjer izdelujejo igrače. Irena jih večkrat tudi preobleče in jim opere obleke, jim zlika in jih spet obleče nazaj v svečane obleke. Njuno zbirko si je že ogledalo veliko obiskovalcev, ki so pohvalili ta njun hobi, na katerega sta navezana že vrsto let. Rada sta med njimi, kajti na jesen življenja živita sama in tako si krajšata dneve ob svoji bogati zbirki, kjer najdeta svoj mir in sprostitev. Nad zbirko pa so navdušeni tudi otroci, kateri si tudi večkrat ogledajo te punčke in fantke, ki je prava paša za oči. Zakonca Janža sta člana Društva upokojencev Moravske Toplice in njuna želja je, da bi nekoč iz svoje zbirke naredila razstavo, kjer bi si lahko širša javnost ogledala njuno zbirko, katero že več desetletij kot zbiratelja povečujeta iz dneva v dan.


Več v Zanimivosti