Bliža se vrhunec cvetenja nevarne alergene ambrozije

ARSO je že pred dnevi poročal, da so v severovzhodni in južni Sloveniji v zraku prva zrna ambrozije

Prlekija-on.net, petek, 12. avgust 2016 ob 15:58
Ambrozija

Ambrozija

V minulih dneh je pričela cveteti ambrozija, ki spada med škodljive rastline in predstavlja precejšnjo težavo za kmetijstvo in zdravje ljudi. Cvetovi ambrozije so ob cvetenju zelo alergeni, semena pa letijo tudi do pet kilometrov daleč. ARSO je že pred dnevi poročal, da so v severovzhodni in južni Sloveniji v zraku prva zrna ambrozije. Ambrozija cveti od julija do oktobra, druga polovica avgusta pa je vrhunec njenega cvetenja.

Za ambrozijo v Sloveniji predpisano obvezno zatiranje
Na spletnih straneh Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin glede ambrozije najdemo naslednji zapis: Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) in druge sorodne neofitne vrste iz rodu Ambrosia, so edine škodljive rastline, za katere je v Sloveniji predpisano obvezno zatiranje, in sicer od pričetka rastne dobe ambrozije v letu 2010, ko je bila sprejeta sprememba Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin. Na podlagi Odredbe o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia (Uradni list RS, 63/10) mora imetnik zemljišča, na katerem raste ta škodljiva rastlina, odstraniti škodljive rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se škodljiva rastlina v tej rastni dobi ne obraste več ter opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč v rastni dobi do konca septembra. Ker se pri nas navzoča pelinolistna ambrozija po košnji hitro obrašča, je potrebno košnjo ali druge ukrepe zatiranja izvajati celo rastno dobo, da preprečimo širjenje z tvorbo novih semen.

Pelod ambrozije za človeka izjemno alergen
Ambrozija je znana predvsem po svojem pelodu, ki ga raznaša veter in je za človeka izjemno alergen, zato povzročajo težave ljudem v bližnji in daljni okolici rastišč. V Sloveniji je rastlina prisotna zlasti na zemljiščih ob železnicah, avtocestah, rekah in slabo vzdrževanih opuščenih kmetijskih zemljiščih. Ta zemljišča predstavljajo nevarnost za nadaljnjo invazivno širjenje te rastline. Rastlina je velika nadloga za bolnike z astmo.

Širjenje ambrozije se zatira z akcijami puljenja v stadiju, ko so rastline visoke od 10 do 20 cm, pri večjih rastlinah in večjih površinah pa se morajo uporabljati mehanske ter kemične metode zatiranja. Pri odstranjevanju morajo delavci uporabljati rokavice, v primeru cvetenja pa tudi zaščitne maske, sicer lahko pride do draženja kože in dihal.

Zloženko o ambroziji lahko vidite tukaj.

Lani se je ambrozija razraščala tudi ob Gajševskem jezeru, kjer košnjo ob jezeru ureja VGP MURA po navodilu ARSO MS.


Več v Narava