V nedeljo bo v Veržeju potekal peti Miholov sejem

Namen Miholovega sejma je promocija rokodelske dejavnosti in lokalne kulinarike ter dejavnosti posameznih društev in interesnih skupin

Prlekija-on.net, sreda, 21. september 2016 ob 17:33
Program Miholovega sejma so predstavili Ivan Kuhar, Slavko Petovar in Frančka Lebarič

Program Miholovega sejma so predstavili Ivan Kuhar, Slavko Petovar in Frančka Lebarič

V nedeljo, 25. septembra, se bo v Veržeju na prostoru med cerkvijo in Centrom DUO, odvijal peti Miholov sejem. Sejem bo celodnevni z otvoritvijo ob 9. uri, ob 9.30 sledi mašna slovesnost ob praznovanju farnega zavetnika, ob 11.30 povorka odraslih folklornih skupin z blagoslovom folklornih kostumov in ljudskih instrumentov, ob 12. uri bo osrednji dogodek z razglasitvijo zmagovalca Prleške tünke in mesa iz zaseke 2016 in odprtjem rokodelske razstave, ob 15. uri pa sledi še otroški folklorni festival »MiHeC fest«. Sejem rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih izdelkov bo potekal ves čas od 9. do 17. ure.

Sejem s stoletno tradicijo, ki je v preteklosti bila žal za nekaj let prekinjena, je Občina Veržej skupaj z zavodom Marianum, s centrom DUO in drugimi partnerji pred petimi leti ponovno obudila ter naredila prepoznavni rokodelski sejem, specifičen, samosvoj in drugačen, kot je v uvodu današnje novinarske konference povedal župan Občine Veržej, Slavko Petovar.

Kvalitetna ponudba stojnic in zanimiv spremljevalni program
Namen Miholovega sejma je promocija rokodelske dejavnosti in lokalne kulinarike ter dejavnosti posameznih društev in interesnih skupin. V Veržeju je bilo v preteklosti pestro sejemsko dogajanje, ki ga z Miholovim sejmom obujajo, hkrati pa s kvalitetno ponudbo na stojnicah, zanimivim spremljevalnim programom in prleškim pridihom delajo edinstvenega in vedno bolj prepoznavnega. Pri tem gre za specializiran rokodelski sejem, na katerem lahko prodajajo in tržijo svoje izdelke le ponudniki, ki imajo certifikat »Art & Craft Slovenija« ali so tik pred pridobitvijo le-tega ter ponudniki lokalne hrane višje kakovosti. Župan je ob tem povedal tudi, da razmišljajo, da bi v prihodnje ob Miholovi nedelji, ki je nedelja njihovega farnega zavetnika sv. Mihaela in se obhaja vsako zadnjo nedeljo v mesecu septembru, pripravili večdnevno dogajanje.

Slavko Petovar o sejmu:
Na sejmu letos 50 stojnic
Vodja centra DUO, Ivan Kuhar, je ob tem predstavil sam sejem in ponudbo na stojnicah, ki bo tudi letos pestra, kvalitetna in zanimiva za različne ciljne skupine obiskovalcev. Na sejmu se bo na skupno 50 stojnicah predstavilo 23 pomurskih rokodelcev, 14 rokodelcev iz 9 rokodelskih centrov Slovenije, 13 stojnic pa bodo zasedli lokalni proizvajalci in pridelovalci hrane, vina ter društva in interesna združenja.

Na 23 stojnicah se bodo predstavili pomurski rokodelci, saj Zavod Marianum Veržej z enoto Centra DUO že od vzpostavitve leta 2006 skrbi za povezovanje in promocijo pomurskega rokodelstva. Na 14 stojnicah bodo svoje izdelke ponujali rokodelci, ki prihajajo iz drugih rokodelskih centrov Slovenije, med drugim, poleg Veržeja, še iz Ribnice, Slovenske Bistrice, Škofje Loke, Rogatca, Idrije, Slovenj Gradca in Moravč, 13 stojnic pa bodo zasedli lokalni ponudniki. Na teh stojnicah bodo obiskovalci lahko okušali (in kupili) Prleško tünko, predstavili se bodo odlični prleški vinarji, ekološke kmetije in drugi pridelovalci lokalnih dobrot ter društva in interesna združenja.

Ivan Kuhar o ponudbi sejma:
Razglasitev zmagovalca Prleške tünke in mesa iz zaseke 2016
Spremljevalni program pa je predstavila Frančka Lebarič, tajnica Društva za promocijo in zaščito prleških dobrot, ki že tretje leto organizira ocenjevanje Prleške tünke in mesa iz zaseke v okviru Miholovega sejma. Na tem ocenjevanju lahko sodeluje vsak s svojim izdelkom, vsi sodelujoči pa dobijo povratne informacije glede same ocene posameznega izdelka. Cilj ocenjevanja torej ni samo iskanje naj tünke, temveč odpravljanje napak, ki se pojavijo pri izdelkih v samem postopku izdelave.

Frančka Lebarič o Prleški tünki:
Župnijsko žegnanje in blagoslov folklornih kostumov in ljudskih glasbil
Ivan Kuhar še je predstavil župnijsko žegnanje in blagoslov folklornih kostumov in ljudskih glasbil, katero bo letos vodil salezijanec Klemen Balažič, ravnatelj salezijanske skupnosti v Želimlju in tamkajšnjega Majcnovega doma. Po mašni slovesnosti bo na glavnem odru Miholovega sejma še blagoslov folklornih kostumov in ljudskih glasbil. Na tak način želijo dati posebno vrednost ohranjanju kulturne dediščine in ljudskega izročila, ki ga folklorne skupine vršijo s svojim prostovoljnim delovanjem. Letošnjega blagoslova se bodo udeležile Starejša folklorna skupina Veržej, Folklorna skupina Leščeček, Folklorna skupina DU Križevci, Folklorna skupina Gornja Radgona, Folklorno društvo Pušlc Mežica, Folklorna skupina KD Cven, Folklorna skupina Anton Krempl Mala Nedelja in Folklorna skupina Križevci.

Razstava Tradicionalna in sodobna idrijska čipka v izdelkih Čipkarske šole Idrija
V sklopu sejma, se bo odprla tudi razstava Tradicionalna in sodobna idrijska čipka v izdelkih Čipkarske šole Idrija, ki bo od 25. septembra do 25. novembra na ogled v Rokodelskem centru DUO Veržej. Ogled razstave bo mogoč med tednom od 9.-15. ure ter ob sobotah od 9.-12. ure.

Čipkarska šola Idrija se je odprla oktobra 1876 in je edina čipkarska šola na svetu, ki od ustanovitve dalje deluje neprekinjeno. Izobraževanje v veščini klekljanja idrijske čipke ostaja glavno poslanstvo šole, hkrati pa se v njej dogaja še mnogo študijskih in ustvarjalnih dejavnosti, ki so vezane na ohranjanje in razvoj idrijske čipke. Razstava vas bo popeljala v svet prekrižanih in posukanih niti, iz katerih nastajajo izdelki, v katerih je združeno veliko znanja, ustvarjalnosti, potrpljenja, časa, pa tudi prijetnega druženja ob klekljarskih blazinah.

MiHeC fest s štirimi otroškimi folklornimi skupinami
Popoldan bo na prizorišču potekal še MiHeC fest, festival otroških folklornih skupin, kjer se bodo predstavile Folklorna skupina Vrtca Veržej, Folklorna skupina Škrjančki - OŠ Sveti Tomaž, Starejša otroška skupina OŠ Ivanjkovci in Mlajša otroška skupina OŠ Ivanjkovci.

Miholov sejem 2016


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54