Spoznajte Manuelo Sagaj iz Ključarovcev, ki se profesionalno ukvarja s poslikavo obraza in telesa

25-letna Manuela Sagaj prihaja iz Ključarovcev pri Ljutomeru in je po nazivu vizažistka ter se profesionalno ukvarja s poslikavo obraza, telesa, s posebnimi filmskimi efekti ter izdeluje maske

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. oktober 2016 ob 20:16
Manuelin zmagovalni bodypainting na tattoo konvenciji v Mariboru

Manuelin zmagovalni bodypainting na tattoo konvenciji v Mariboru

Bliža se Halloween - noč čarovnic, ko bodo tudi v naši okolici številne prireditve, kjer bodo glavni liki našemljeni zombiji, okostnjaki, čarovnice ter druge strašne pojave. Idealen čas torej, da je tokrat bila naša sogovornica 25-letna Manuela Sagaj, ki prihaja iz Ključarovcev pri Ljutomeru. Po nazivu je vizažistka in se profesionalno ukvarja s poslikavo obraza, telesa (face in body painting), s posebnimi filmskimi efekti ter izdeluje maske.

Njena dela so med drugim bila objavljena v ameriški bodypainting reviji Skin Markz, dvakrat ji je uspelo prepričati občinstvo s svojim bodypaintingom na tattoo konvenciji letos v Ljubljani ter nedavno v Mariboru, poučuje pa tudi poslikavo obraza ter specialne efekte v šoli za bodoče vizažiste.

Manueli, ki s poslikavami sodeluje vsako leto tudi na Grossmannovem festivalu v Ljutomeru, smo ob tem postavili nekaj vprašanj. Kaj nam je ob tem povedala, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Lahko našim bralcem najprej opišeš, kaj točno delaš in kako se tega lotiš?
Delam poslikave obraza, telesa ter specialne efekte oz. maske. Pod poslikave spadajo razne iluzije, inspiracije kakšnih drugih umetniških del, pri specialnih efektih se izdelujejo razne rane, ugrizi, praske, abnormalije telesa, pri maskah pa gre za izdelovanje mask s pomočjo katerih se lahko preleviš v čist drugi lik/karakter. Začnem z grobo idejo, kaj bom ustvarjala, nato je na vrsti izbira primernega modela, potem pa se začnejo priprave, oblikovanje oblačil, frizure, barvanje, lepljenje maske, itd.

Kako si prišla na idejo, da se pričneš s tem ukvarjati?
Začela sem kot čisti samouk, z nenavadnim hobijem :) Ideja je prišla iz iskanja poslikave za noč čarovnic, 3 leta nazaj. Na veliko sem razmišljala, v kaj naj se našemim, ko se bom udeležila praznovanja noči čarovnic v Rakičanu in nikakor se nisem hotela našemiti v čarovnico, kar je tam bil zelo priljubljen kostum. Nato sem se odločila za nekaj čisto drugega, ter si obraz poslikala v stilu okostnjaka. Odziv ljudi je bil odličen, naslednje leto na istem dogodku je bilo ogromno obiskovalcev, ki so se odločili za enako poslikavo, nato sem s poslikavami na sebi nadaljevala tudi čez leto, ter objavljala slike na Facebook. Odzivi so spet bili pozitivni, zato sem zadevo nadaljevala, lansko leto pa sem se odločila še odpreti Facebook stran posvečeno samo poslikavam, ter blog in začela snemati tudi Youtube videe.

Kako je ta dejavnost sploh razvita pri nas, recimo v Prlekiji in nasploh v Sloveniji?
Ta dejavnost je v Sloveniji izredno slabo razvita. V bistvu je tako slabo razvita, da pri nas žal niti ne spada v samostojno dejavnost, pravno gledano. V Prlekiji do sedaj še nisem opazila koga, ki bi se s tem ukvarjal profesionalno ali pa vsaj kot hobi, v Sloveniji pa tu pa tam okrog pusta ali pa noči čarovnic vidim, da se poslikav poslužujejo kakšne vizažistke, vendar tukaj vćasih žal primanjkuje idej. Včasih naletim na kakšne makeup artistke, ki v sklopu njihove službe delajo kakšne poslikave ali pa kaj podobnega, ampak vse je žal skopirano iz Youtube-a in tukaj moram še omeniti, da se velikokrat tudi poslužujejo nevarnim metodam ličenja oz. efektom, od tega, da sem opazila video dekleta, ki si je mazala obraz z Mekolom (lepilo za les) in rdečim lakom za nohte, do tega da so izdelovale odlitke obraza z gipsom in posledično ostale brez obrvi, trepalnic ali pa s kakšnimi opeklinami (gips se pri sušenju segreva), namesto da bi vložile malenkost denarja za izdelke ki so dejansko namenjeni efektom. Vendar tudi profesionalni izdelki niso mačji kašelj, hitro lahko poškoduješ osebo na kateri izdeluješ, saj gre tukaj za razna lepila, tekoči lateks, razne kemikalije, tako da je poznavanje izdelkov in varna/pravilna uporaba le teh na prvem mestu.

Kako dolgo pa traja, da ustvariš masko oz. celotno poslikavo telesa?
Kako dolgo traja je odvisno kakšnega projekta se lotevam. Ko se odločim samo za poslikavo obraza traja vedno najmanj 3 ure, saj vedno poskušam motive s čim več detajli, da so čim bolj zanimivi za oko, ter da ustvarim popolno iluzijo. Za poslikavo celotnega telesa pa še mi ni uspelo pod 8 ur.
Za maske pa spet odvisno, za kaj se odločim. Na Grossmannovem festivalu je recimo potrebno masko zombie-ja narediti v 10-15 minutah, za kakšni drugi projekt pa včasih traja izdelava maske tudi po nekaj dni.

Kako dolgo pa so potekale priprave in poslikava za zadnjo masko, s katero si zmagala na nedavni 9. tattoo konvenciji v Mariboru?
Vnaprej sem si morala pripraviti masko za glavo ter krila, za kar sem potrebovala nekje teden dni vse skupaj. Maska je bila zelo zamudna, izdelala sem jo iz tekočega lateksa, katerega plasti pa se morajo vmes dolgo sušiti. Na dan tekmovanja sva z modelom porabili nekje dobrih 8 ur za izdelavo, in sva komaj čakali da bo tekmovanje steklo, da ji lahko odstranim masko in bo lahko spet normalno zadihala.

Si na katero masko oz. poslikavo še posebej ponosna?
Tukaj bi izpostavila masko kuščarke ali reptilke, s prejšnje tattoo konvencije v Ljubljani, saj je bila izredno zahtevna z ogromno pripravami, cca 2 tedna, pa tudi za model je bila naporna maska, saj zaradi oblike ni mogla jesti in normalno piti, pa tudi gibanje je bilo malo oteženo.

S kom in v katerih projektih pa pri tem vse sodeluješ?
Do sedaj sem sodelovala na Grossmanovem festivalu, izdelovala maske za promocijo novega piva Bevog, ter snemanje reklame, na tattoo konvencijah v Sloveniji in na Hrvaškem, snemali smo tudi promo video za stunt driver-ja Roka Bagoroša, sodelovala sem tudi pri snemanju grozljivke Blood Snake 2, itn.…

Kdo ti pri tvojem delu najbolj stoji ob strani in te pri tem podpira?
Moram reči, da imam srečo da me ves družinski/prijateljski krog podpira, na začetku so verjetno imeli kakšno misel ali dve na moj čuden hobi, še posebej zato ker sem večino stvari izdelovala pozno v noč ter ob vikendih, ampak glede na to, kaj se je iz tega razvilo, me podpirajo da sledim oz. delam proti temu kar me resnično veseli.

Kakšni so tvoji cilji za naprej?
Moji cilji zajemajo predvsem nadaljnje učenje, izpopolnjevanje ter izdelovanje z drugimi materiali, ki pa žal niso dostopni v Sloveniji.

Bi še kaj sporočila našim bralcem?
Če želite spremljati moje delo mi lahko sledite na Facebook strani, Instagramu, si ogledate moje Youtube videe ali pa preberete blog.


Več v Zanimivosti