Naravo v Kuršincih pri Mali Nedelji so prekrile gobe štorovke

Te gobe so užitne in rastejo tam, kjer v zemlji trohnijo štori od sadnega drevja ali drugih dreves, zato se imenujejo štorovke

Jože Žerdin, torek, 15. november 2016 ob 08:45
Gobe štorovke

Gobe štorovke

Čeprav smo že globoko zakorakali v jesensko – zimski čas in se narava pripravlja na počitek, so ta teden pri družini Zemljič v Kuršincih pri Mali Nedelji travnik prerasle gobe štorovke. Te gobe so užitne in rastejo tam, kjer v zemlji trohnijo štori od sadnega drevja ali drugih dreves, zato se imenujejo štorovke. So zelo užitne in so sedaj v tem jesenskem času primerne, da se potrgajo, očistijo, lahko se posušijo ali uživajo sveže ali pa se jih shrani za zimski čas v zamrzovalno omaro.

Suhe gobe štorovk se uporabljajo za gobove juhe, omake, sveže pa lahko popečeno s čebulo, ali pa za razne prikuhe. Največkrat zrastejo posamezno ali na kupu, kjer jih je lahko 50 ali več, kot so zrasle na travniku pri družini Zemljič.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava