Dobro obiskan 15. Drogi sosid dober den

Podeljena so bila jubilejna Maroltova priznanja in značke

Branko Košti, ponedeljek, 21. november 2016 ob 17:51

15. Drogi sosid dober den

V napolnjenem gasilskem domu v Bučečovcih, se je v nedeljo, 20. novembra, odvila že 15. kulturna in etnološka prireditev »Drogi sosid dober den«. Tradicoinalno prireditev pripravlja Kulturno društvo Kajer iz Bučečovcev, namenjena pa je srečanju in druženju krajanov ter ostalih ljubiteljev kulturne dediščine, pregledu opravljenih aktivnosti društva pred koncem leta, vsako leto pa predstavijo še kakšno tematsko področje o kmečkem delu in življenju v preteklosti.

Rdeča nit letošnje prireditve je bila ajda, poljščina, katera je v preteklosti predstavljala pomemben delež v prehrani ljudi, nakar je skoraj izginila s polj, v zadnjih letih pa je spet dobila pomembno mesto v njivskem kolobarju. Prvo omembo ajde zasledimo v gornjegrajskem urbarju že leta 1426 pod vzdevkom »poganka«, kot pomembno poljščino v pripravi dveh značilnih slovenskih jedi – kruha in kaše – pa jo omenja že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689. Večstoletno zgodovino ima ajda tudi v Pomurju, v narečju ji pravijo »hajdina«, posebno znani pridelovalci, predelovalci in trgovci z ajdo so bili kmetje iz Odrancev; današnja občina Odranci ima ajdo tudi v občinskem grbu.

Točke bogatega kulturnega programa, v katerem sta zaplesali folklorni skupini iz Sv. Jurija ob Ščavnici in domača folklorna skupina Kajer, zapeli pevci moške vokalne skupina iz Artič, pevska skupina FS Kajer, svoje prleške pesmi pa recitirala Marko Kočar in Olga Antič, je povezoval postopkov postopek pridelave in predelave ajde ter produktov iz te poljščine.

Za kratek čas se je v rojstni kraj iz stare Nove vasi vrnila maskota prireditve Kajer, ki pa je po pevskem nastopu mlade pevke Sare Rajh in harmonikarja Tilena Mariniča, našel novo domovanje v Veržeju.

Ob koncu se je predsednik KD Kajer Zvonko Šijanec članom društva zahvalil za trud in odrekanje v preteklem letu, kar pa ni bilo zaman, saj so dosegli zavidljive uspehe celo na državnem nivoju. Obiskovalcem se je zahvalil za množično udeležbo, sodelujočim v kulturnem programu pa izročil zahvale in priložnostna darila.

O društvu in o sami prireditvi se je pohvalno izrazil tudi podžupan občine Križevci, Bogomir Gaberc.

Prireditev sta zaključila predsednik sveta OI JSKD Ljutomer Ivan Kuhar in vodja izpostave Mira Rebernik Žižek s podelitvijo jubilejnih Maroltovih značk in priznanj, katera so prejeli:

Bronasta Maroltova priznanja in značke:
Manja Budja, Maša Hojs, Denis Kavaš, Kristian Kosi, Dolores Kosič, Damir Kovačič, Marko Rajh, Simona Zemljič in Milka Žuman.

Srebrna Maroltova priznanja in značke:
Marta Horvat, Boris Horvat in Matej Pušenjak

Zlata Maroltova priznanja in značke:
Danica Ostrc, Cilika Ropoša, Lidija Ropoša, Jože Ropoša, Vida Šijanec in Zvonko Šijanec

Gostoljubni domačini so, tako kot vsa leta doslej, obiskovalce in nastopajoče bogato pogostili z dobrotami iz ajde – kruhom, krapci in sladicami, katere so pripravile pridne bučečovske gospodinje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje