Na ogled prav posebna vas - pravljična vas iz medenjakov

Bogata razstava vasice iz medenjakov v kateri bivajo pravljična bitja

Prlekija-on.net, sobota, 24. december 2016 ob 18:44
Pravljična vas iz medenjakov

Pravljična vas iz medenjakov

V etnografski panonski hiši Györgya Dobronokija v Dobrovniku v Prekmurju je ves adventni čas, tja do novega leta na ogled razstava z naslovom Pravljična vas iz medenjakov, v kateri bivajo pravljična bitja. Pravljična vas je postavljena v eni od sob v etnografski hiši. Kar pet tednov je trajalo dokler vasica iz medenjakov ni nastala. V projektu so sodelovali člani Kulturno umetniškega društva Petöfi Sandar Dobrovnik, ob sodelovanju samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik in občine Dobrovnik.

V pravljični vasi je postavljenih 30 majhnih hišic narejenih iz medenega testa, okrašene pa so s sladkorjem v prahu. V pravljični vasi iz medenjakov so tudi domače živali, ki so postavljene na domačem kmečkem dvorišču. Pri postavitvi pravljične vasi je bilo potrebno vložiti veliko dela, prostega časa in domiselnosti za postavitev in okrasitev. Ko obiskovalec vstopi v sobo, kjer je postavljena pravljična vas mu zastane dih, pri čemer je vas postavljena kot v pravi pravljici. Poskrbljeno je tudi za najmlajše obiskovalce, kajti ob nežni glasbi otrokom iz dvojezične osnovne šole in vrtca Dobrovnik babica pripoveduje pravljice. Otroci so navdušeni nad pravljično vasico in pravljicami.

Pravljično vas in etnografsko hišo si je ogledal tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, ki je pohvalil društvo in njihove člane. Dobrovniška pravljična vas bo še nekaj časa na ogled, saj si jo v teh božično in novoletnih praznikih pride ogledat veliko obiskovalcev iz Pomurja in ostalih koncev Slovenije in tujine, predvsem iz sosednje Madžarske.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti