Starejši za starejše in vse nas

Okrogla miza Zveze društev upokojencev Slovenije

Filip Matko Ficko, nedelja, 9. april 2017 ob 18:14
Okrogla miza ZDUS na sejmu MEDICAL

Okrogla miza ZDUS na sejmu MEDICAL

Na 2. mednarodnem sejmu sodobne medicine MEDICAL v Gornji Radgoni je v hali A zadnji dan sejma, 8. aprila dopoldne, potekala okrogla miza v organizaciji Zveze društev upokojencev Slovenije pod delovnim naslovom »Starejši za starejše in vse nas«.

Okroglo mizo je vodila pokrajinska koordinatorica projekta »Starejši za starejše« v Pomurju Amalija Šiftar, doma iz Petanjec, uvodne misli v razpravo na okrogli mizi pa je podala upokojena sociologinja Anka Ostrman, ki aktivno sodeluje pri Zvezi društev upokojencev Slovenije v programu »Starejši za starejše - Starejši za višjo kakovost življenja doma«. Iz njenega uvoda lahko povzamemo: »...če skupaj stopimo, seorganiziramo, lahko poskrbimo tudi za druge !« Njene misli je dopolnila Vijola Bertalanič, predsednica pokrajinske zveze društev upokojencev Pomurja, ki združuje 36 društev na obeh bregovih reke Mure (v Prlekiji in Prekmurju). Od teh jih polovica, 18, redno izvaja program »Starejši za starejše« in samo v lanskem letu so prostovoljke in prostovoljci tega programa obiskali 4094 starejših nad 69 let. Je pa ob tem omenila pomanjkanje različnih oblik izobraževanj za te prostovoljke in prostovoljce (zlasti so prisotne težave zaradi neobvladanja računalništva), a so zelo uspešni bili tudi v projektu »Na zdravje«. Prav o slednjem, projektu »Na zdravje«, je govorila dr. Tatjana Kranjc Nikolić, direktorica Nacionalnega instituta za javno zdravje.

Lep primer iz vsakdanje prakse je predstavil koordinator projekta »Starejši za starejše« iz Zgornje Kungote, Edo Sever, kajti ustanovili so »Hišo vseh generacij« leta 2013: v pritličju so starostniki, v prvem nadstropju stanovanje za morebitne goste in prostori za skupne aktivnosti, v zgornjem nadstropju pa bivajo mladostni. Dnevno pripravijo najmanj tri do štiri aktivnosti, v vsakem mesecu pa najmanj 50. Veseli se, da se tovrstnih medgeneracijskih centrov po Sloveniji načrtuje še 15, a si ob tem želi, da bi vsak bil resnično »pisan po naših načinih delovanja«. Pred tremi leti so v Občini Zgornja Kungota imeli 616 starejših od 69 let, letos jih imajo že 717. Za bivajoče izven občinskega središča, ki so oddaljeni 4 do 5 kilometrov, so uspeli kupiti vozilo, zanj pa imajo kar 14 šoferjev - prostovoljcev, ki oddaljene prebivalce lahko odpeljejo k zdravniku, na pošto, po opravkih na občino, na druženja v »Hišo vseh generacij« ali pa samo na kavo. O lastnih izkušnjah v projektu »Starejši za starejše« je pripovedovala prostovoljka Jelena Vukovič Marinca s Ptuja, ki se nadeja prej imenovanega centra tudi na Ptuju, kajti v Podravju živi 11 tisoč starejših nad 69 let. Pričakuje, da bo tedaj lahko delala profesionalno, kajti sedaj je še vedno nezaposlena, je vseeno aktivna kot prostovoljka.

Mag. Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice je poudaril potrebo po sodelovanju in koordinaciji vseh zainteresiranih pri različnih oblikah socialnih pomoči starejšim, prav te misli pa je nadaljevala tudi sekretarka na Ministrstvu Republike Slovenije za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janja Romih, ki projekt »Starejši za starejše« spremlja že vsa leta njegovega izvajanja, ga je pohvalila, kakor tudi projekt »Skupaj za zdravje«, ki je uspešen zadnja tri leta.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje