Na spominske slovesnosti v juliju in avgustu

Aktivnosti Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci

Filip Matko Ficko, torek, 27. junij 2017 ob 08:463
Aktivnosti KO ZZB za vrednote NOB Radenci

Aktivnosti KO ZZB za vrednote NOB Radenci

V prihodnjih dveh mesecih se bodo zvrstile nekatere aktivnosti članic in članov Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci, kar so sprejeli na programski konferenci v začetku letošnje pomladi.

Že prvi dan v juliju, to je sobota, bo ob 11. uri pri Planinskem domu na Menini planini (1453 metrov) spominska prireditev v spomin na preboj 450 partizank in partizanov iz sovražnega nemškega obroča, ki jim je v hudih zimskih razmerah marca leta 1945 grozil z uničenjem. Odhod iz Radencev, z avtobusne postaje, bo v soboto, 1. julija, ob 7. uri zjutraj.

Samo dva dni pozneje, 3. julija, to je v ponedeljek, bo potekal že 16. spominski pohod ob meji od Gornje Radgone do Radenec in sicer v spomin na dogodke iz časov osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991. Ker bo tokrat start pohoda v Gornji Radgoni, bo udeležence pohoda ob 17.30 z avtobusne postaje v Radencih odpeljal posebni avtobus. Po prihodu v Radence bo sledila slovesnost s kulturnim programom pri spomeniku osamosvojitveni vojni 1991 pri Zdravstvenem domu oziroma ob Boračevskem potoku. Zaključek druženja bo ob 20.30 na terasi hotela Radin v Radencih.

8. junija, to je zopet sobota, bo ob 13. uri pri mostu v Črncih, v Občini Apače, organiziran piknik za članice in člane krajevnih organizacij ZZB za vrednote NOB Apače, Gornja Radgona, Sveti Jurij ob Ščavnici in Radenci. Prevoz si organizira vsak posameznik sam, prispevek za jedačo in pijačo znaša 9,00 evrov.

Mesec dni pozneje, 8. avgusta, bo spominska slovesnost v spomin 75-letnice zadnje borbe (8. avgusta 1942) Slovenjegoriške - Lackove čete pod vodstvom narodnega heroja Jožeta Lacka. Ta četa je bila v času 2. svetovne vojne edina partizanska enota, ustanovljena na območju Slovenskih goric. Prireditev bi naj leto potekala v prostorih Starih zaporov v ptujskem Pokrajinskem muzeju ob 18. uri. Radenčani predvidevajo svojo udeležbo.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54