Lažje delo, manj pleveli in škodljivcev

Sternišovi iz Lutvercev zelenjavo pridelujejo v koritih

Prlekija-on.net, sreda, 19. julij 2017 ob 22:501
Vrt družine Sterniša

Vrt družine Sterniša

Že od nekdaj si je človek z različnimi inovacijami in posodobitvami skušal olajšati delo in s tem izboljšati pridelek ali produktivnosti. In za nekaj podobnega so se odločili tudi Sternišovi iz Lutvercev v Apaški dolini, kjer vrtnine in zelenjavo po novem pridelujejo v za to posebej narejenih koritih. Metka in Jože Sterniša (s hčerko Doris ter sinom Danielom in njegovo družino) imajo tudi sicer vseskozi na mizi sveže vrtnine in zelenjavo z domačega vrta, saj kot dobra kuharja vesta kaj pomeni sveže utrgan domači pridelek. Sedaj pa sta se odločila še za olajšanje lastnega dela ter tudi boljše pogoje za pridelovanje priljubljenih vrtnin in zelenjave. Na svojem vrtu so naredili deset posebnih korit velikosti meter krat dva, v katerih bujno rastejo vse priljubljene vrtnine, mnoge izmed njih že uživajo.

"Vse to, od solate, čebule, korenčka, kumar, paprike, paradižnika, krompirja..., do različnih zelišč in začimb, pridelujemo za sprotno porabo in vedno vemo, kaj si natrgamo ali narežemo ter zaužijemo. Vsakomur je jasno, kako dobra in koristna je sveža zelenjava z domačega vrta. Sedaj, ko smo uredili grede, v katerih smo spodaj najprej dali plast gramoza, nato plast odpadnih vej, šele nato sledi gnoj in na vrhu plast zemlje. Sedaj nam je olajšano delo, saj se ni treba preveč prepogibati, ob tem je v naših gredah manj pleveli in še zlasti škodljivcev. Tudi zalivanje je lažje in sploh je to pravi užitek obdelovanja, še večji ko zelenjava in vrtnine dozorijo in se znajdejo na kuhinjski mizi", nam je povedal Jože Sterniša.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava