Dan spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem

75-letnica zadnjega dne Lackove čete in Jožeta Lacka

Filip Matko Ficko, četrtek, 10. avgust 2017 ob 09:23
75-letnica zadnjega dne Lackove čete in Jožeta Lacka

75-letnica zadnjega dne Lackove čete in Jožeta Lacka

Na dvorišču nekdanjih zaporov na Ptuju (sedaj upravna zgradba Pokrajinskega muzeja) v Prešernovi ulici je 8. avgusta 2017 po 17. uri potekala spominska slovesnost v spomin na 75-letnico zadnjega boja Lackove (Slovenjegoriške) čete v Mostju ter grozljive usmrtitve 48-letnega Jožeta Lacka, ki je bil 21. decembra 1951 proglašen za narodnega heroja.

Prireditev sta skupaj pripravila Mestna občina Ptuj (župan Miran Senčar) in Območno združenje borcev za vrednote NOB Ptuj (predsednica Branka Bezeljak), ki sta k sodelovanju povabila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj, Policijsko veteransko društvo Sever Maribor, Društvo generala Maistra Ptuj, Območno združenje slovenskih častnikov Ptuj, Klub brigadirjev Ptuj in Društvo vojnih invalidov Ptuj. Udeležili pa so se slovesnosti tudi članice in člani Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ptuj iz Cirkulan, Destrnika, Dornave, Gorišnice, Hajdine, Juršincev, Kidričevega, Majšperka, Markovcev, Podlehnika, Svetega Andraža v Slovenskih goricah, Trnovske vasi, Vidma, Zavrča in Žetal, kakor tudi iste organizacije z ormoškega, pomurskega in mariborskega področja.

Prireditev je potekala pod naslovom »Upornikmet - poslednji boj legendarne čete«, slavnostni govornik na slovesnosti pa je bil dr. Matjaž Kmecl, podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je opomnil na pojave kvazi izjav oziroma nedopustnega prenarejanja zgodovine o narodnoosvobodilnem boju Slovencev v 2. svetovni vojni, kar se dogaja celo v zgradbi slovenskega parlamenta. V bogatem kulturnem programu so nastopili združeni pevski zbori, pevka Karmen Ivančič ter Tater III.

Predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ptuj, Branka Bezeljak, je izročila šest zahvalnih listin tega združenja, ki so jih prejeli: Prosvetno društvo »Ruda Sever« Gorišnica, Moški pevski zbor KUD Rogoznica, Moški pevski zbor KUD »Alojz Štrafela« Markovci, Ljudski pevci KUD »Stane Petrovič« Hajdina in Mira Petrovič iz domoznanskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj. Dr. Matjaž Kmecl pa je izročil priznanja ZZB za vrednote NOB Slovenije: Pisno priznanje ZZB za vrednote NOB Slovenije je prejel praporščak Stanko Kokol, srebrno plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije pa borec Cvetko Novak.

Ob zaključku slovesnosti je posebna delegacija pritrdila venec k spominski plošči narodnemu heroju Jožetu Lacku na stavbi upravne zgradbe Pokrajinskega muzeja Ptuj. Že med potjo na slovesnost na Ptuju pa se je 12 članic in članov Krajevnega združenja borcev za vrednote NOB Radenci poklonilo spominu na boj Lackove čete 8. avgusta 1942 pri spomeniku v Mostju s položitvijo venca.

Ob zaključku lahko zapišemo, da je ime Jožeta Lacka že v času 2. svetovne vojne, nemškemu sovražniku »v brk«, dalje ponesel Lackov partizanski odred, ki je bil ustanovljen kot Pohorski odred 27. junija 1944 na Rogli na Pohorju. Njegovo področje delovanja je bilo območje Kozjaka med Mariborom in Dravogradom, med Dravo in predvojno jugoslovansko-avstrijsko (sedanjo slovensko-avstrijsko) mejo. Skupaj s 4. oziroma Severnim bataljonom Koroškega odreda in z avstrijsko skupino Avantgarda se je bojeval najbolj na severu strnjenega partizanskega ozemlja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje