Na Marijino vnebovzetje so se v pisani povorki podali po vinorodnih gričih

Povorka cvetja spada med stari ljudski običaj, ki so ga v tem delu Prlekije obudili pred 21 leti

Prlekija-on.net, sreda, 16. avgust 2017 ob 19:51
Povorka cvetja v Šprincu

Povorka cvetja v Šprincu

Na praznik Marijinega vnebovzetja, v torek, 15. avgusta, je bilo še posebej slovesno v obmejni župniji in občini Razkrižje. Turistično narodopisno društvo Razkrižje je skupaj z občino in župnijo Razkrižje, vaščani Šprinca in Koprive, občino in Turistično skupnostjo Štrigova iz sosednje Hrvaške pripravilo 21. tradicionalno prireditev Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja s povorko cvetja. Povorka cvetja spada med stari ljudski običaj, ki so ga v tem delu Prlekije obudili pred 21 leti.

Prireditev s povorko cvetja se je začela od domačije Srša na Veščici do kapelice v Šprincu. Domačini se na dogodek pripravljajo že leto prej. Na svojih vrtovih zasadijo najrazličnejše cvetje in ga pred Marijinim praznikom namenijo za povorko cvetja. Ob tem pa še na bližnjih travnikih naberejo različne cvetice.

Preden se je povorka začela so ženske na domačiji Srša v Veščici pripravile v pletene koše pisano cvetje in naredile aranžmaje, spletle venčke, ki so jih v povorki nosile deklice.

Povorka cvetja se je vila po slikovitih vinorodnih gričih Šprinca in Koprive. V povorki so bili učenci osnovne šole Razkrižje, člani TND Razkrižje in razkriški folkloristi, cvetje v rokah in v košarah pa so nosili tudi romarji iz Hrvaške in ostalih koncev Slovenije, med njimi gostje Švice, Švedske in Nemčije.

Poleg številnih romarjev sta se dogodka pred kapelico udeležila tudi župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič in župan občine Štrigova na Hrvaškem Stanko Rebernik. Osnovnošolka Anja Kuhar je nato domačemu župniku Francu Režonji izročila spleten šopek rož. Nato so vsi skupaj prineseno nabrano cvetje položili pred kapelico. Pred daritveno sveto mašo ob Marjinem prazniku je cvetje blagoslovil župnik, ki se je vsem zahvalil, da negujejo in ohranjajo ta lep ljudski običaj.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje