Pri Duhovih so nabrali 150 kilogramov kivija

Kljub letošnji pozebi in poletni suši je sadika kivija bogato obrodila, lani so nabrali 91 kilogramov, letos pa 150 kg

Jože Žerdin, sobota, 28. oktober 2017 ob 08:292
Obiranje kivija pri Duhovih

Obiranje kivija pri Duhovih

Med južne sadeže sodi tudi kivi, ki raste v toplih tropskih krajih. Ponekod pa na domačijah tudi v Pomurju gojijo kivi. Pred 14 leti je Franc Duh iz Beltincev na svojo domačijo v Beltince prinesel iz cvetličarne Matko iz Kapce sadiko kivija, ki je letos najbolj bogato obrodil. Gre za sadež, ki je rjave barve in kosmat. Potrebno ga je potrgati pred prvo slano. Njegov okus je sladek in poln bogatih vitaminov.

Franc je sadiko kivi posadil ob terasi okrepčevalnice, ki poleti daje prijetno hladno senco. Sedaj, ko je kivi dozorel se je družina odločila, da ga bo pobrala pred prvo slano. Pri obiranju kivija je Francu bila v pomoč žena Anica in ostali domači. Kot sta nam povedala, je kivi letos kljub letošnji spomladanski pozebi in poletni suši, zelo bogato obrodil. Lani so ga nabrali "le" 92 kg, a letos je bila letina zelo bogata, saj je Franc vsak obrani kivi sproti tehtal in letos so ga nabrali 150 kg kar je doslej največ.

Pri obiranju sta si Franc in Anica pomagala s lestvijo, saj je zrasel v višino. Letošnji pridelek kivija je bil letos nadpovprečen, pri čemer so bili sadeži zelo zdravi in debeli. Spomladi so ga obrezali in vse skozi zalivali, saj potrebuje za svojo rast veliko količino vode. Njegovi cvetovi so rumeno bele barve in so ob cvetenju prava paša za oči. Gre za sadež, ki ga ni potrebno škropiti z nobenimi škropivi, ampak mu prija sončna lega, spomladi so mu dodali za njegovo rast le nekaj kilogramov gnojila za kivije. Njegova dolžina se razprostira na 12 metrih kar je redek primer, saj mu lega kjer raste zelo prija, pri čemer je večinoma pod streho, zato se je obdržal zmrzali in suši.

Sadeže kiviji so si pri Duhovih ogledali številni radovedneži, nad njegovo rastjo in velikimi sadeži so bili navdušeni celo gostje iz Primorske. Sedaj, ko so sadeže obrali jih bodo shranili v temni prostor in po mesecu dni se začne njegovo zorenje, ko začne postajat mehak, ko se ga lahko začne jesti. Najboljši je, ko ga zrelega razrežeš na pol in z žličko začneš jesti. Sam sadež kivi je dober in užiten, saj vsebuje veliko vitaminov. Nekaj tega sadeža bo družina Duh shranila v shrambo za svoje potrebe, nekaj pa ga bodo podarili sosedom, znancem, sorodnikom in prijateljem. Sadež ne bo za prodajo, ampak ga družina goji za svojo dušo in veselje do vrtnarjenja. Poleg kivija, imajo še kaki, aronijo in limone. Skratka pri Duhovih v Beltincih so navdušeni nad južnim sadjem.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava