Mirku Ferencu Zlati grb Občine Gornja Radgona

Kaj vse je v življenju počel 61-letnik s Stavešinskega Vrha

Prlekija-on.net, četrtek, 2. november 2017 ob 22:53
Mirko Ferenc

Mirko Ferenc

Ko je komisija za priznanja, pohvale in nagrade Občine Gornja Radgona pred minulim 22. občinskim praznikom pregledovala predloge za občinska priznanja, so se soglasno odločili, da eno najvišjih občinskih priznanj – zlati občinski grb prejme Mirko Ferenc, ki ga na radgonskem območju srečujemo dejansko povsod, med drugim, kot matičarja, pogosto srečujemo tudi na porokah, tako prvih kot jubilejnih. Sklep komisije je potrdil tudi občinski svet. Ob tem praktično ni društva ali organizacije na radgonskem območju, kjer Mirko Ferenc ni prostovoljno deloval ali pa je še sedaj aktiven.

Rodil se je 13. avgusta 1956 v Mariboru, in kot takratni Videmčan (danes Sveti Jurij ob Ščavnici op.p.), je bil že od malega prisoten na marsikateremu dogodku, ki ga je spremljal skozi celotno življenje. Po končani osnovni šoli je obiskoval gimnazijo v Ljutomeru in se že med šolanjem kot mladinski funkcionar udejstvoval raznih mladinskih delovnih akcij, ki so potekala v tedanji Jugoslaviji. Še vedno je član Strelske družine Janka Jurkoviča Videm, kjer je na tekmovanjih prejel številna priznanja, v tedanjem Kulturno prosvetnem društvu Videm je sodeloval kot igralec na odrih, pel v oktetu tega društva, tedaj v zelo dobro obiskanem Kinu Videm je bil kinooperater, vodil športna tekmovanja in še kaj.

Po končanem študiju na Višji pravni šoli Maribor je odšel na služenje vojaškega roka v JLA, po odsluženju pa se je zaposlil na takratni občini Gornja Radgona, sedaj je zaposlen na Upravni enoti Gornja Radgona. V začetku zaposlitve se je začel aktivno ukvarjati tudi na političnem področju. Bil je član takratnega Družbeno političnega zbora Občine Gornja Radgona, aktivno deloval na področju društev, predvsem pa mladine, kjer se je udeleževal festivalov bratstva in enotnosti; bil je član predsedstva ZSM občine Gornja Radgona. Že pred služenjem vojaškega roka je bil prostovoljni pripadnik enot teritorialne obrambe in kasneje, po odsluženju vojaškega roka, ves čas vojaški pripadnik ter mentor mladine v enotah teritorialne obrambe. Svoje politično udejstvovanje je nadaljeval kot član takratne LDS Slovenije, deloval v različnih odborih in komisijah tedanjega občinskega sveta.

Z družino je nekaj let živel v Gornji Radgoni, nato so se leta 1992 preselili na Stavešinski Vrh, kjer so ga medse povabili krajevni gasilci in že dve leti pozneje je prevzel vodenje PGD Stavešinci. Predsedniško funkcijo društva opravlja še danes, torej že preko 20 let, in s svojim aktivnim delom je ogromno pripomogel k razvoju gasilstva v kraju in tudi izven; aktivno je sodeloval pri celotni obnovi gasilskega doma v Stavešincih, katerega namen je, kot vedno trdi, da je za razne aktivnosti na razpolago vsakemu krajanu. Med leti 2003 in 2013 je bil član predsedstva Gasilske zveze Gornja Radgona in že 14 let uspešno vodi Komisijo za priznanja pri Gasilski zvezi Gornja Radgona. Rezultat sočutja dela z ljudmi je tudi povezovanje in organizacija raznih aktivnosti v kraju, organizacija izletov in raznih srečanj; vedno in povsod je na voljo sočloveku tudi po strokovni plati, saj se nemalokrat krajani obračajo nanj po različno pravno pomoč.

Mirko Ferenc je član Krajevne organizacije Rdečega križa Stavešinci in kot prostovoljcu mu humanitarnost niti malo ni tuja; marsikateri prehrambeni paket s strani OZ RK Gornja Radgona je dostavil do krajana ali mu s svojimi prijaznimi nasveti kakorkoli pomagal. Je krvodajalec in kot aktivist Rdečega križa se je udeležil akcije nudenja pomoči pri nastanitvi v imigrantskem centru v Gornji Radgoni. Mirko se s svojim delom enostavno razdaja, veliko naredi za soljudi, predvsem za razvoj in prepoznavnost kraja. Zaradi tega, in predvsem zato, se je »v politiko« le toliko umestil, da je kandidiral na Listi za krajevne skupnosti. Tako je član KS že daljše obdobje, dva mandatna obdobja je bil tudi podpredsednik KS Spodnji Ivanjci. Aktivno je sodeloval tudi v času vojne za Slovenijo, zaradi česar je prejel tudi status Vojnega veterana.

Že od začetka domovanja na Stavešinskem Vrhu skrbi za vodno oskrbo prebivalcev krajev Stavešinci in Stavešinski Vrh. Krajani še vedno uporabljajo vodo iz vaškega vodovoda in kot predsednik Krajevnega vodovodnega odbora vestno in odgovorno skrbi za nemoteno oskrbo gospodinjstev s čisto pitno vodo. V vsakodnevnem življenju Mirko veliko časa vloži tudi v prostovoljno delo pri Turističnem društvu Majolka, kjer je kot tajnik v društvu aktiven pri večini društvenih dejavnostih. Na področju prostovoljstva je torej njegovo delo velik vzor in vzgled, ki je naši družbi še kako potreben, saj ni dobrega delovanja širše družbene skupnosti, brez prostovoljcev in prostovoljnega dela. Prejemnik občinskega zlatega grba se pogosto preizkuša tudi kot moderator prireditev in dogodkov, kar naj bi še bolj pogosto počel po upokojitvi...


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje