Tekmovanja za Tuševo zvezdico 2018 že v polnem teku

Ekipa SŠGT Radenci se je že uvrstila v finale

Filip Matko Ficko, četrtek, 1. februar 2018 ob 15:23
Ekipa SŠGT Radenci, foto: Tušev arhiv

Ekipa SŠGT Radenci, foto: Tušev arhiv

V letošnjem letu v Tušu ponovno iščejo »Tuševo zvezdico«, sicer v novi podobi z novim imenom, kajti projekt »Tuševa kuharska zvezda«, ki so se ga lansko leto uspešno udeležili (celo v finalu v Kranjski Gori) tudi mladi s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, je letos dobil novo ime, saj je prerasel okvire kuharstva in pod novim imenom združuje tri zelo pomembne poklice v gostinstvu in turizmu: kuhar, natakar in turistični vodič.

Za »Tuševo zvezdi 2018« bodo letos tri predtekmovanja (januarja v Ljubljani, februarja v Mariboru in marca v Radovljici) ter finalno tekmovanje v mesecu maju (kraj še ni določen). Na slednjem se bo dobilo najboljšo ekipo (lani je to v Kranjski Gori osvojila ekipa SŠGT Ljubljana), ki bo prejela laskavi naslov »Tuševa zvezdica 2018«. Tako se Tuš preko tega projekta povezuje s šolami ter spodbuja širši interes mladih za poklice v gostinstvu in turizmu, mlade kuharske zvezde pa imajo ob tem možnost svoje predstavitve širši javnosti, bodočim delodajalcem, kot tudi kolegom iz stroke.

Na tekmovanje lahko vsaka šola prijavi po dve ekipi, ki tekmujeta v pripravi hrane, postrežbi ter predstavitvi regije, iz katere ekipa prihaja. Zatorej ekipo sestavljajo: kuhar in pomočnik, natakar in turistični vodič ali drugi natakar. In tako sestavljena ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci je 17. januarja sodelovala na letošnjem prvem predtekmovanju na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani ter se uvrstila na majsko finalno tekmovanje. Zmagala je sicer domača ekipa SŠGT Ljubljana (Nadevani kunčji hrbet z jurčki…) pred ekipo SŠGT Radenci (Sprehod po zimski Panonski nižini) ter ekipo SŠGT Celje (Plahi sulc z nadevom in kašama z zelenjavo). Nadebudne srednješolce je pri delu v kuhinji spremljala in ocenjevala ekipa Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki mu predseduje Tomaž Vozelj, pridružili pa so se mu znani slovenski kulinarični navdušenci: Janez Dolšak (Hotel Intercontinental), Igor Jagodic (Restavracija Strelec) ter iz Pivnice Union Branko Podmenik in Dušan Verčec. Ocenjevanje strežbe mladih pa so opravili: Janez Žust (nekdaj profesor strežbe SPIZ), Zlatko Šparakl (JGZ Brdo), Zoran Jozić (Hotel Lovec Bled Best western) in Srečko Koklič (GZS).

V torek, 13. februarja, bo v Mariboru na programu drugo predtekmovanje za »Tuševo zvezdico 2018«, ki se ga bo udeležila druga ekipa SŠGT Radenci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje