Bioplinarna v Bučečovcih prodana za 3,5 milijona evrov

Čeprav je šlo za javno dražbo z zniževanjem izklicne cene, je bioplinarno po izklicni ceni 3,5 milijona evrov kupilo podjetje Bio-Elekt iz Ljubljane, ki je bilo že nekaj časa najemnik te bioplinarne

Prlekija-on.net, torek, 20. februar 2018 ob 17:41
Bioplinarna Bučečovci

Bioplinarna Bučečovci

Bioplinarna v Bučečovcih, ki se je prodajala na dražbi, je bila prodana, stečajni upravitelj Biomasnih storitev je njeno edino premoženje prodal za 3,5 milijona evrov. Čeprav je šlo za javno dražbo z zniževanjem izklicne cene, je bioplinarno po izklicni ceni 3,5 milijona evrov kupilo podjetje Bio-Elekt iz Ljubljane, ki je bilo že nekaj časa najemnik te bioplinarne.

Predmet prodaje je bila poslovna celota, ki v naravi predstavlja nepremično in premično premoženje (opremo) na lokaciji Bioplinske elektrarne (BPE) v Bučečovcih 4C, Križevci pri Ljutomeru ter je potrebna za proizvodnjo električne energije.

Kot poroča Delo, je družba Bio-Elekt v stečajnem postopku odkupila vse zavarovane terjatve Nove ljubljanske banke, tako da ji zdaj za nakup bioplinarne ne bo treba nakazovati denarja, ampak bodo s stečajnim upraviteljem opravili le poravnavo kupnine na eni in terjatev na drugi strani. Precej denarja za odkup bančnih terjatev pa jim je zagotovila sama bioplinarna, saj so jo v stečaju najemali za sedem do enajst tisoč evrov na mesec, medtem ko so za proizvedeno električno energijo od Borzena samo lani dobili 2,6 milijona evrov plačil.

Bioplinsko elektrarno Organica v Bučečovcih, je podjetje Keter Organica, takrat vodilni ponudnik bioplinskih elektrarn v Sloveniji, odprlo septembra 2011 in je sodila med najsodobnejše in tehnološko napredne tovrstne naprave na svetu. Naložba je bila vredna 24 milijonov evrov. Pozneje se je sicer izkazalo, da so bile vrednosti bioplinarn, ki so jih postavljali sami ali za nekatere domače investitorje, močno prenapihnjene. Sistem se je zrušil, ostalo je ogromno dolgov in eden od ostankov je družba Biomasne storitve, ki je šla v stečaj leta 2015. Nanjo so tvorci skupine prenesli bučečovsko bioplinarno, a tudi za okrog 19 milijonov evrov terjatev, predvsem nepoplačanih kreditov.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo