Svečano so obrezali Čolnikovo trto

Benediški vinogradniki, med obujanjem tradicije ugotovili, da kvalitetna rez trte prinaša obilnejši in boljši pridelek

Prlekija-on.net, četrtek, 29. marec 2018 ob 16:09
Rez Čolnikove trte

Rez Čolnikove trte

Člani in članice Društva vinogradnikov Benedikt, kjer že od ustanovitve, to se je na pobudo domačega vinogradnika in kletarja Zlatka Boraka, zgodilo 11.1.2003, veliko pozornost namenjajo izobraževanju. S tem namenom za približno 70 članic in članov, pripravljajo strokovna, tako teoretična kot praktična usposabljanja o vseh opravilih v vinogradu in postopkih negovanja vina v kleteh. In kot je različno delo v vinogradu in kleti, tudi v Društvu vinogradnikov Benedikt vseskozi pripravljajo različne aktivnosti. Med najpomembnejša opravila pridelovalcev grozdja in vinarjev, je gotovo rez trte. Doslej so benediški vinogradniki na posebni slovesnosti obrezali le svoje tri trte pri Čolniku, ob cerkvi sv. Treh Kraljev, letos prvič pa so že pred nekaj tedni pripravili prikaz rezi in tudi rez trte v svojem novem vinogradu, ki so ga kupili, in kjer imajo okoli 350 trsov. Kot pravita Marjan Farasin, predsednik Društva vinogradnikov Benedikt in domači viničar, ter Zlatko Borak, častni predsednik in slovenski vinski vitez, ki je pred 15 leti ustanovil društvo, je rez vinske trte v letu prvo in zelo pomembno opravilo, od katerega je v mnogočem odvisen pridelek tekočega leta in tudi še v naslednjih letih.

Sedaj, ob izteku letošnjega marca pa so Benedičani pri cerkvi Svetih treh kraljev nad Benediktom v Slovenskih goricah, in v neposredni bližini rojstne hiše narodnega buditelja in kmetijskega strokovnjaka Dominika Čolnika, pripravili že 13. tradicionalno rez Čolnikove trte. Tako so namreč v občini Benedikt poimenovali potomko Stare trte z mariborskega Lenta. Rez je ob pomoči domačega župana Milana Gumzarja, vinskih vitezov Janeza Erjavca in Zlatka Boraka, ki je dolga leta bil tudi viničar, ter domačega župnika Marjana Rola, opravil aktualni občinski viničar Marjan Farasin. Seveda, kot se v takšnem svečanem trenutku spodobi, so domača društva, na čelu z vinogradniki, pripravila zanimiv spremljajoči program in pogostitev vseh prisotnih z dobro kapljico in prigrizkom. Dogodek, katerega se je ob desetinah domačinov udeležilo tudi kar nekaj gostov, je vodila Saša Lovrenčič, prisotne pa sta pozdravila viničar Farasin in župan Gumzar, ki sta vsem prisotnim, ki so to želeli, podelili cepiče obrezanih trt, tako da jih bodo lahko posadili doma ali v svojem vinogradu. Za kulturni program so poskrbele Ljudske pevke Žitni klas KD Benedikt, ter domači ansambel Vinska trta.

Občina Benedikt je sicer potomko Stare trte posadila 14. maja leta 2005, ko jim je takratni mariborski mestni viničar Tone Zafošnik predal listino o cepiču Stare trte, znamenito vino, polnjeno v umetniško oblikovano stekleničko Oskarja Kogoja, ter listino o vinu z žlahtne vinske trte, stare več kot 400 let, sorte modra kavčina ali žametna črnina. V spomin na znamenitega naprednjaka in zavednega rojaka Dominika Čolnika (1830-1893), ki je v 19. stoletju imel veliko posestvo z manjšim dvorcem v bližnji dolini potoka Drvanja, so cepič poimenovali Čolnikova trta, ob njej vsako leto pripravijo slovesno rez, trgatev in še kakšno praznovanje. Zraven sicer rasteta tudi ranina, avtohtona sorta Radgonsko - Kapelskih goric ter Slovenjegoriški klinton, star več kot 80 let. Sicer pa ne gre prezreti, da je prvo ledeno vino na svetu sploh bilo pridelalo ravno pri Čolniku v Benediktu, in sicer davnega leta 1859. Istega leta se je to zgodilo tudi nekje v Nemčiji o čem so takrat mediji veliko poročali o Benediktu pa ni bilo govora..., mnogi pa tega, še niti danes ne vedo!

Foto: Igor Barton


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno