Tišina: Naši zakladi – »Po veliki beli cesti«

Iz Vrta prestavljen 17. program v Kulturno dvorano

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 7. maj 2018 ob 08:33
V prvi vrsti ob himni »Bosa pojdiva dekle obsorej«

V prvi vrsti ob himni »Bosa pojdiva dekle obsorej«

»Po veliki beli cesti« iz zapisa - vodila lani preminulega akademika dr. Antona Vratuše - Vrana, soustanovitelja Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), je bil moto bogate kulturne prireditve ob sedemnajstem Dnevu spominov in tovarištva 4. maja popoldne. Zaradi napovedi slabega vremena je UŠF s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih izvedbo bogatega kulturnega programa prestavila iz Vrta v Kulturno dvorano Občine Tišina.

Ob 16. uri je v skoraj pretesni dvorani za vse prispele zazvenela himna Vrta spominov in tovarištva - pesem »Bosa pojdiva dekle obsorej« partizanskega pesnika, narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha. Zapeli so jo pevci Moškega pevskega zbora Slava Klavora iz Maribora. Ob županu Občine Tišina, Francu Horvatu, so v prvi vrsti v dvorani sedeli: podpredsednik Vlade RS Dejan Židan, sin narodnega heroja Štefana Kovača - Marka Štefan Kovač ml. s soprogo ter svetovalec predsednika RS Boruta Pahorja akademik dr. Boštjan Žekš, ki je bil tokrat tudi slovesni govornik. V svojem nagovoru je spomnil na »dolge bele ceste« številnih naših prednikov, posebej Ivana Cankarja in Antona Vratuše - Vrana ter opomnil na tovrstne ceste mladih slovenskih strokovnjakov danes (tudi ceste Vlada Kreslina), ki odhajajo v svet, a se ne vračajo...

Sledil je bogat kulturni program z nastopom pevca Vlada Kreslina, ki so se mu na odru s petjem pridružili pevci MPZ Slava Klavora iz Maribora ter Trio Bras band Slovenija iz Maribora. Program prireditve, ki je vse prisotne izredno navdušil, je pripravila in koordinirala prof. Irena Štuhec z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, povezovalca programa pa sta bila njena dijakinja in dijak z GFML. Vse udeležence kulturne prireditve so po zaključku pogostile z domačimi dobrotami članice tišinskega društva »Sončnice«.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54