V Mačjem mestu vrvelo reševalk in reševalcev

XXIV. preverjanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa

Filip Matko Ficko, sobota, 2. junij 2018 ob 17:17
Zmagovalna ekipa RKS OZ Gornja Radgona I.

Zmagovalna ekipa RKS OZ Gornja Radgona I.

Uprava RS za zaščito in reševanje - Izpostava Murska Sobota, RKS - Območno združenje Gornja Radgona in Občina Radenci so bili organizatorji letošnjega XXIV. preverjanja znanja in usposobljenosti ekip prve pomoči v okviru Civilne zaščite ter Rdečega križa v Pomurju. Tekmovanje je potekalo v radenskem parku, kjer bo še pred koncem tega meseca »zraslo« Mačje mesto, da so bili organizatorji in udeleženci tekmovanja izredno veseli zelenila in sence v prelepem pomladnem sobotnem dnevu, 2. junija.

Sodelovalo je skupno 18 ekip, ki so jih po 8. uri zjutraj pozdravili pri skulpturi »Tri gracije« v radenskem parku (kip postavljen v spomin na obisk nekdanjega predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita leta 1969 v Radencih) župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predstavnik Glavnega odbora Rdečega križa Slovenije Alojz Kovačič ter poveljnik CZ za Pomurje Martin Smodiš. Bila so na različnih lokacijah v radenskem parku kar 4 delovna mesta, kjer so ekipe CZ in RK opravile preizkus znanja in usposobljenosti, kot tudi 4 predstavitvena mesta, kjer so lahko spoznali različne dejavnosti enot in služb ter organizacij s področja zaščite in reševanja, izvedli različne spretnosti in igre, tam pa so lahko sodelovali tudi naključni obiskovalci in opazovalci.

Ob zaključku pri skulpturi »Tri gracije« ob 14.30 je potekala razglasitev rezultatov (tekmovanja) preverjanja znanja in usposobljenosti ekip CZ in RK, kjer je zelo dobro oceno podala dr. med. Edith Žižek Sapač. V konkurenci A (ekipe CZ in RK) je zmagala ekipa RKS OZ Gornja Radgona I. (3078 točk) pred ekipo RKS OZ Ljutomer II. (2954) ter pred ekipo RKS OZ Ljutomer I. (2938). Razvrstitev ostalih ekip: 4. CZ Občine Ljutomer (2934), 5. RKS OZ Murska Sobota (2899), 6. RKS OZ Gornja Radgona II. (2869) in 7. CZ Mestne občine Murska Sobota I. (2560). V konkurenci B (srednješolske ekipe) je bila zmagovalec kot edina ekipa GFM Ljutomer (2629), a v konkurenci C (ekipe iz tujine) je zmagala ekipa Rdečega križa Čakovec - Hrvaška (2940) pred ekipo CZ Örseg/Goričko/ Raab - Madžarska (2394) ter pred ekipo CZ Lenti - Madžarska (2254). V igrah na predstavitvenih točkah je zmagala ekipa RKS OZ Ljutomer I.

Zmagovalna ekipa - RKS OZ Gornja Radgona - je tokrat na regijskem preverjanju zmagala že peto leto zapored, sicer pa se ta ekipa lahko pohvali že s štirimi naslovi državnih prvakov. Letos jeseni bodo poskušali državni naslov osvojiti še petič, tokrat v Postojni.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje