Izteklo 320 m3 vode in gasilcem poškodovalo njihov dom

Gasilci PGD Grabonoš so nenadoma prišli v situacijo, da morajo rušiti del gasilskega doma

Prlekija-on.net, petek, 6. julij 2018 ob 09:37
Poškodovan gasilski dom PGD Grabonoš

Poškodovan gasilski dom PGD Grabonoš

"Spoštovani prijatelji, znanci in vsi ljudje dobre volje, ki ste pripravljeni pomagati. V prostovoljnem gasilskem društvu Grabonoš smo ljudje, kateri smo vedno pripravljeni pomagati sočloveku v kakršnikoli situaciji. Sedaj pa smo v našem društvu prišli do točke, ko smo prisiljeni sami prositi za pomoč. V drugi polovici lanskega leta je v našem domu prišlo do poškodovanja vodovodne cevi, kar je imelo za posledico, da je izteklo 320 m3 vode. Da je prišlo do poškodovanja cevi nismo opazili prej kot smo dobili položnico za porabljeno vodo, saj na samem domu v tistem trenutku nismo opazili nikakršnih znakov izlitja. Po veliko vloženega truda in sredstev smo poškodbo našli, ter uspeli sanirati", so besede predsednika PGD Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, Simona Šipka.

Ne on in ne njegovi kolegi pa si nikakor niso predstavljali, da je izlitje vode v garažnih prostorih njihovega gasilskega doma, kjer imajo parkiran gasilski avto in vso opremo za reševanje, pustilo tako katastrofalne posledice. "Zaradi količine izlite vode je prišlo do delne poškodbe dela temelja, kar pa je imelo za posledico, da se je v enem delu garaže posedel tako imenovani "čakatur" ali leseni strop, zaradi česar je nastala kritična razpoka po celotni steni vse do strehe. Zaradi vsega tega smo v PGD Grabonoš prisiljeni nujno obnoviti garažne prostore in streho na garaži, saj po ogledu in mnenju strokovnjakov gradbene stroke, obstaja velika verjetnost, da se v določenih neugodnih vremenskih razmerah, kot se je pred kratkim pokazalo že tudi v velikih količinah snega, vse skupaj poruši na gasilski avto in vso opremo za reševanje. Ker je obnova garaže nujna in je povezana z zelo velikimi finančnimi sredstvi, katerih pa nimamo, saj na to nismo bili pripravljeni oz. gre za intervencijo se ob tem obračamo na vse naše prijatelje, znance in gasilce, da nam pomagajo po svoji moči, saj nam bo vsak vaš prispevek neizmerno pomagal, da obnovimo našo poškodovano garažo do te mere da bo varna za uporabo", pravi Šipek in dodaja, da so vsa razpoložljiva sredstva, v zadnjih letih, poleg nakupa novega gasilskega vozila, vložili v obnovo notranjosti gasilskega doma, potem streho in fasado svojega objekta, kjer se praktično odvija vso društveno in družabno življenje kraja.

PGD Grabonoš, ki letos obeležuje 70-letnico obstoja, sicer šteje okoli 90 članic in članov, med katerimi je veliko mladih, kar pomeni, da gasilstvo v tej vasi ne bo zamrlo, še posebej ob dejstvu, da se mnogi mladi iz sosednjih in drugih vasi vključujejo v njihovo društvo. Tudi zaradi tega si omenjeno gasilsko društvo, čigavi članice in člani vedno in vsakomur pomagajo, zasluži podporo in zlasti finančno pomoč širše skupnosti in vseh, ki imajo možnost pomagati. Predračun za nujna popravila garaže doma PGD Grabonoš, znaša 50.000 evrov. "Žal mi trenutno nimamo nič, saj smo vse porabili za nakup avta in opreme, a vseeno smo prisiljeni iti v obnovo ker se lahko vse skupaj zruši. Občina Sv. Jurij ob Ščavnici je na zadnji seji občinskega sveta sprejela sklep, da nam pomaga s 3.500 evri. Vsi smo zelo pozitivno naravnani in smo skoraj prepričani, da nam bo spet uspelo seveda z pomočjo donacij. V ta namen smo pričeli tudi z zbiranjem starega železa, ki je že steklo in bo trajalo leto. Seveda bomo veseli tudi prispevkov v tej obliki, torej če nam odstopite železo, ki ga ne potrebujete. Veseli in hvaležni bomo svake vaše pomoči!", dodaja Simon Šipek.

In če ste tudi vi pripravljeni darovati kakršnekoli prostovoljni prispevek za nujno obnovo garaže PGD Grabonoš, lahko prispevek nakažete na njihov poslovni račun: PGD Grabonoš, Grabonoš 89, 9244 Sv. Jurij ob Ščavnici, NLB d.d., enota banke 341 številka TRR: 0234 1001 6060 721, s pripisom za NUJNO obnovo garaže PGD Grabonoš.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje